logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Aruba; meer dan alleen een cliché


De 9-holes The Divi Links

'Ta dushi sin hasi nada' Dit is het Papiaments equivalent van Dolce far Niente. Zalig nietsdoen. Op Aruba hebben ze dat vast uitgevonden. Maar niet alleen dat. Aruba is ook: aardige mensen, markante koppen, typische locaties. Zonder moeite figureer je in de Arubaanse variant van Ernest Hemingway’s Old men and the Sea. En, wie zijn vakantie niet in ledigheid wil doorbrengen kan er op twee mooie golfbanen terecht.

Momenteel wordt er voornamelijk op twee Arubaanse golfbanen gegolft. Bijvoorbeeld The Divi Links.Vanaf het terras van de Golf Villa's is het uitzicht op hole 1 en de eilandhole 9 schitterend. Het lijkt wel een getructe reclamefolder.
We zijn enthousiast als we onze eerste slagen maken op deze baan. De afstanden zijn kort en daardoor lijkt de baan een makkie. Niets is minder waar.

Golfers-aquafobia

Er is veel water in het spel en telkens ligt dat behoorlijk in de weg. Daarnaast is de invloed van de wind moeilijk in te schatten. Want al ligt The Links niet pal aan zee, waaien doet het wel. Overal en altijd.
Een leuk sluitstuk is hole 9. De green ligt op een eiland en ten overstaan van iedereen die in het clubhuis zit, moet je die bal over het water slaan. Voor publiekspelers geen probleem, als je echter golfers-aquafobia hebt, wordt het een stuk lastiger. Gelukkig kunnen wij even later met opgeheven hoofd het clubhuis betreden.

Adembenemende uitzichten


De Amerikaanse heren waar we op Tierra del Sol een paar holes mee optrekken, hebben dat goed begrepen. In een paar klappen ligt 'Hello I'm Lou' met zijn bal op de green. Daar begint het ritueel van het putten. Het leuke van golf is dat je op de mooiste plekken komt. Dat geldt zeker voor de tweede golfbaan van Aruba, Tierra del Sol. Het is de enige 18-holes golfbaan van het eiland. De 14 jaar oude baan ligt op de noordelijke punt van het eiland en wordt omsloten door de Caribische Zee. Er zijn vergevorderde plannen om de golfbaan uit te breiden met 9-holes.
Golfen op Tierra del Sol is een gevecht met de elementen. De passaatwind is hier een nog grotere tegenstander dan op The Divi Links. California-Lighthouse, de vuurtoren die op de kop van Aruba staat, is het handelsmerk van Tierra. Als we op hole 1 staan snappen we gelijk waarom. De vuurtoren is een fantastisch richtpunt. Wie zijn drive daarop richt gaat de goede kant op. De Amerikaanse heren waar we een paar holes mee optrekken, hebben dat goed begrepen. In een paar klappen ligt 'Hello I'm Lou' met zijn bal op de green. Daar begint het ritueel van het putten. Op Tierra del Sol is het gras door de wind naar één kant gegroeid en die 'vleug' maakt het putten tot een ware kunst. Lou en zijn medespelers blijken die kunst te beheersen.

Ierse lof


Het lijkt wel alsof de Ier Allen voor onze foto het rode poloshirt heeft aangedaan. Dat hadden we net nodig om de golfbaan nog beter te laten uitkomen. Tierra del Sol is een zogenaamde linkscourse. Een soort baan waar o.a. Ierland er legio van heeft. Het komt dan ook goed uit dat op hole 5 Allan en Jennefer zich bij ons aansluiten. Een pasgetrouwd Iers stel dat op huwelijksreis op Aruba is. Allan is een verwoede golfer en zo'n beetje opgegroeid met linkscourses. Hij is laaiend enthousiast over Tierra. "Linkscourses zijn altijd moeilijk, maar deze baan is echt lastig", merkt hij op. Dat neemt niet weg dat hij heel behoorlijk scoort. Voor ons is de Ier een geschenk uit de hemel. Het lijkt wel alsof hij voor onze foto het rode poloshirt heeft aangedaan. Dat hadden we net nodig om de golfbaan nog beter te laten uitkomen.

Servicegerichtheid


Zo'n beetje alle clichés die er over tropische bestemmingen zijn, kan je op Aruba loslaten. Bounty eiland, exotische bestemming, parelwitte stranden en azuurblauwe zee. Zelfs de palen in zee met Pelikanen en verstilde beelden van de Divi-Divi boom ontbreken niet. Zo'n beetje alle clichés die er over tropische bestemmingen zijn, kan je op Aruba loslaten. Bounty eiland, exotische bestemming, parelwitte stranden en azuurblauwe zee. Zelfs de palen in zee met Pelikanen en verstilde beelden van de Divi-Divi boom ontbreken niet.
Aruba is een van de Benedenwindse eilanden. Belangrijkste bron van inkomsten is het toerisme. Vooral uit Amerika. Het is bon ton om het eiland als té Amerikaans te kwalificeren en af te geven op de oppervlakkige servicegerichtheid. Wij laten ons die vriendelijkheid graag aanleunen. Wat heerlijk om met alle egards behandeld te worden. Ze herinneren zich van eerdere bezoeken zelfs onze naam! Zeker als Nederlander heb je het gevoel echt welkom te zijn.

We gaan met Nathalie Maduro, onze gids, op pad. Zij leidt ons langs de highlights van het eiland. Toeristische trekpleisters zoals de California-vuurtoren, de ingestorte Natural Bridge en de Alto Visto-kapel. We delen de bezienswaardigheden met hordes toeristen die in jeeps en opzichtig opgeschilderde bussen langskomen.

Goedlachse Estefana


Voor ons wordt het pas interessant als we onderweg bij een traditioneel Arubaans huisje stoppen. Op ons verzoek mogen we het bezichtigen. Zo ontmoeten wij Estefana Tromp, een goedlachse 80-jarige Arubaanse die ons in a nutshell haar levensgeschiedenis vertelt. Voor ons wordt het pas interessant als we onderweg bij een traditioneel Arubaans huisje stoppen. Op ons verzoek mogen we het bezichtigen. Zo ontmoeten wij Estefana Tromp, een goedlachse 80-jarige Arubaanse die ons in a nutshell haar levensgeschiedenis vertelt. "Ik heb een zwaar leven gehad", vertrouwt ze ons toe. "Ik ben geboren in dit huis, dat in 1919 is gebouwd. Ik voedde er mijn twaalf kinderen op en heb, toen mijn moeder overleed in 1947, ook nog eens voor mijn vader en zes broers gezorgd." Estefana heeft niet geleden onder dit zware bestaan en blijft gul lachen naar de fotograaf. Nu woont ze in het markante huisje met een dochter en zoon. Aan de muur hangt ingelijst een oorkonde waarop Hare Majesteit de Koningin in 1996 Estefana Gregoria Tromp-Gil benoemd heeft tot Ridder der Zesde Graad in de Orde van Oranje-Nassau. Estefana is er ongelofelijk trots op. Het eerste Hemingway moment hebben we te pakken.


Golf diehards met historisch besef


Het tweede 'Old men and the sea' gevoel krijgen we in Charlie's Bar in San Nicolaas. Deze bar, een fenomeen op Aruba, is volledig behangen met allerhande rotzooi. Het café is in 1941 gestart door de Nederlander Charlie Brouns en was een toevluchtsoord voor zeelieden en walvisvaarders. Nu bestaat de klandizie vooral uit toeristen. Of zijn die Amerikaanse mannen toch walvisvaarders? De sfeer is ongedwongen en we doen ons best om in zeemanstraditie ons eten naar binnen te werken. Elleboog op tafel en schuiven maar. Dat blijkt ons toch minder goed te liggen.
Ons derde Hemingway-moment hebben we op de Aruba Golf Club, niet zo ver van San Nicolaas. Op deze troosteloze vlakte ontmoeten we twee gedistingeerde Afro-Amerikanen uit Detroit. Ons derde Hemingway-moment hebben we op de Aruba Golf Club, niet zo ver van San Nicolaas. Op deze troosteloze vlakte ontmoeten we twee gedistingeerde Afro-Amerikanen uit Detroit. "Wij wilden", vertellen ze ons, "het eiland niet verlaten zonder deze baan te spelen." Aruba Golf Club is begin jaren 40 door de LAGO raffinaderij aangelegd voor haar werknemers. Oude foto’s doen een roemrijk verleden vermoeden. Twintig jaar geleden trok LAGO zich echter terug en is de golfbaan verworden tot een trieste zandvlakte. Het enige groen is de kunstgras afslagmat op de drivingrange. Vol bewondering kijken wij de twee Amerikanen aan. Om hier te golfen moet je een diehard zijn. "Wij vonden het toch de moeite waard", benadrukken ze. "Uiteindelijk is golf op Aruba hiér begonnen en uit historisch perspectief wilden we dit meemaken."
Wellicht dat deze desolate bruine vlakte een glorieuze toekomst tegemoet gaat. Er zijn plannen voor de aanleg van een 27-holes golfbaan en de bouw van een luxe resort op dit deel van het eiland.

Overvloedig eten


Voor de inwendige mens heeft Aruba ook het nodige te bieden. The Mulligans is de 19e hole van The Divi Links. Vanaf het open restaurant hebben we uitstekend zicht op de eilandhole. Mulligans is een prima plek om na het golfen uit te rusten, te lunchen, dineren of een borrel te drinken. Erboven ligt het restaurant The Windows on Aruba. Een prestige object van Divi. Het is een stijlvol, klassiek ingericht restaurant met, hoe kan het anders, rondom ramen met uitzicht op de golfbaan. The Windows probeert een kaart op niveau te voeren, maar het restaurant heeft met name qua hoeveelheden concessies moeten doen aan de Amerikaanse gasten die de verfijnde gerechten en kleine porties niet helemaal begrepen. Bij restaurant Madame Janette begrijpen we gelijk wat de Amerikaanse toerist wil. Overvloedig, maar wel goed eten. Madame Janette heeft dat drommels goed begrepen.
Net als overigens L.G. Smith. Een steakrestaurant in Oranjestad. Trendy ingericht, maar gelukkig niet alleen met trendy gerechten. Het restaurant hanteert een eerlijke kaart.
In de vooravond is het terras bij het zwembad van het Renaissance Hotel in Oranjestad met de luxe ligbedden en loveseats gehuld in een feeëriek licht. Een aangename spot om romantisch te borrelen.

Gastvrij


Overal in hotels, restaurants en winkels (en dan maakt het niet uit of het een bazar of markt is of Louis Vuitton, Gucci of Ralph Lauren) worden we hartelijk en met respect geholpen.
Onder het Renaissance Hotel in Oranjestad zijn luxe kledingzaken en juweliers met allure gehuisvest. Na het winkelen is het heerlijk om de roltrap naar boven te nemen en bij de bar of op het terras van de Renaissance de vermoeide benen te strekken. In de vooravond is het terras bij het zwembad met de luxe ligbedden en loveseats gehuld in een feeëriek licht. Een aangename spot om romantisch te borrelen.

Tijdens het golfen met het Ierse stel, hadden we het er nog over. Als je van tevoren beelden van Aruba ziet, komt het onwerkelijk over. Pas als je zelf op de golfbaan staat, in die azuurblauwe zee zwemt of in een lounchebar aan het strand hangt, weet je het zeker. De werkelijkheid kan je niet namaken. Aruba is echt.

Aruba wordt aangeboden door diverse golftouroperators.
PinHigh Golftravel

Executive Golf Travel


Lossen vluchten vindt u op:
Martinair.nl


Websites golfbanen:
Tierra del Sol

Divi Links

Meer informatie over Aruba op:
Arubaans Verkeersbureau


Foto's: René Koster

27-11-2009