logo golfreiswijzer
Homepage golf Nieuwtjes over golfreizen, golfvakanties golfbanen Geef u hier op voor nieuwsbrief vol met golfreis-nieuws Algemene links voor golf en golfreizen E-mail de redactie van golfreiswijzer bookmark tell a friend
Golf courses and hotels on golftravelguide.com

Chinees golflidmaatschap duurste ter wereld


China is een van de duurste plekken in de wereld om golf te spelen. De entreegelden voor lidmaatschappen, speelrecht en greenfee’s in China overtreffen zelfs het Midden-Oosten dat toch ook niet als voordeling bekend staat. Een en ander blijkt uit een onderzoek dat KPMG Advisory Golf Practice heeft gedaan.

De studie, die onlangs is gepubliceerd, maakt deel uit van KPMG's derde jaarlijkse Golf Benchmark Survey, waarin de stand van de golf business in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en daarbuiten wordt geanalyseerd Dit is de eerste keer dat China is opgenomen. Uit het onderzoek blijkt dat het golfspel in dit land zich snel ontwikkeld, Het is echter een van de meest dure en elitaire sporten.
Chinese Golfbana Mission hills de Faldo course

Torenhoge entreegelden


Volgens het rapport zijn nu in China zo’n driehonderd golfbanen. Meer dan de helft is na 2000 geopend. Hoewel betrouwbare statistieken over het aantal golfers niet beschikbaar zijn, schat KPMG dat er ongeveer 300.000 mensen regelmatig golfen en eventueel ook lid zijn van een golfclub.
Echter, clublidmaatschappen en greenfees behoren tot de duurste ter wereld. Het gemiddelde entreegeld voor een golfclub is maar liefst US $ 53.000, meer dan vier keer de kosten voor een lidmaatschap van een club in Spanje en Zwitserland. Deze landen hebben binnen Europa de hoogste tarieven voor entreegelden. Let wel we hebben het hier over entreegelden en niet over aandelen in een golfclub.
Een op de tien Chinese golfclubs vraagt zelfs een entreegeld van meer dan US$ 100.000, met een jaarlijks speelrecht variërend tussen de US$ 1.500 en US $ 4000. Dat zijn prijzen die in Nederland niet voorkomen. Nederlands duurste golfvereniging is Golfsociëteit De Lage Vuursche. Maar de € 75.000 die een nieuw lid bij aanvang momenteel neertelt is een aandeel, waarvan de waarde na beëindiging en verkoop van het lidmaatschap terugverdiend wordt. De laatste jaren werden de aandelen met grote winsten verkocht. Het speelrecht van de vereniging bedraagt zo’n € 2.500 per jaar.


Hoogste greenfee’s ter wereld


Uit het benchmarkonderzoek van KPMG blijkt ook dat de gemiddelde greenfees in China het hoogst zijn van van alle bestudeerde landen. Chinese golfers betalen gemiddeld US$ 161 voor het spelen van 18-holes in het weekend. Dit is zelfs duurder dan Dubai waar de gemiddelde weekend-greenfee op US $ 152 ligt.
Het onderzoek, dat onder 70 golfclubs in China werd gehouden, geeft als belangrijkste factoren achter de groei van de golf:
* de snel groeiende economie, die heeft geleid tot interesse vanuit het bedrijfsleven voor het golfspel;
* het ontluikende recreatie en toerisme en
*media-aandacht voor professionele toernooien zoals de World Cup of Golf, die tot 2018 elk jaar in China zal worden gehouden.

Inhaalslag


Chinese Golfbana Mission hills de Faldo course "Er is geen twijfel dat de golfsport in China aan een inhaalslag bezig is. Maar het is en blijft in dat land een elitaire sport," aldus Andrea Sartori, hoofd van de GOLF KPMG specialist. "98% van de golfbaanexploitanten heeft goede tot uitstekende verwachtingen voor de toekomst. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het onderzoek werd gedaan voordat de wereldwijde financiële crisis losbarstte, We verwachten echter nog steeds dat op de middellange tot lange termijn de vooruitzichten voor de Chinese golf goed zijn.”

Verdere groei


"Als in 2030 een op elke duizend Chinees, golf speelt, zouden er 1,3 miljoen Chinese golfers tegen die tijd zijn. En misschien wel 1700 nieuwe golfbanen in de komende twee decennia. Maar de extreem hoge prijzen in de overheidssector en het voortdurende verbod op de ontwikkeling van golfbanen op landbouwgrond zou een belemmeringen kunnen vormen voor een dergelijke groei”, besluit Sartori.
Het KPMG-rapport over de Chinese Golfmarkt is gratis te downloaden op: www.golfbenchmark.com.

05-12-2008