Golfreisnieuws nr 453, 7 mei 2020

Golfbanen 11 mei weer open in buitenland vaak al eerder

Met spanning wachtten we gisteravond de persconferentie van het kabinet af. Mogen de golfbanen open? Het mag!
Als straks de golfbanen open zijn zal dit onder strikte voorwaarden zijn. Golfbanen zijn nu druk bezig protocollen daarvoor op te stellen. Morgen wordt duidelijk wat de voorwaarden inhouden.

De NGF heeft op haar website een informatieve pagina staan met veel gestelde vragen. Daaruit wordt al duidelijk dat straks golfen kan, maar alleen als er starttijden zijn geboekt. Clubhuizen zullen waarschijnlijk dicht blijven en wedstrijden worden ook niet georganiseerd. Klik hier voor de volledige pagina. Wij keken ook naar wat omliggende landen waar de golfbanen deze week al open gingen. Als golfreiziger hebben we daar vaak nog niet veel aan, want de golfbanen zijn veelal alleen voor leden geopend. Maar wat niet is, kan nog komen.

Duitsland

De Duitse golfbond (DGV) heeft op 20 april richtlijnen voor haar aangesloten golfbanen gepubliceerd over gecontroleerde opening tijdens de Covid-19-crisis. De golfbanen zijn deze week weer geopend. In Duitsland kan elke regio echter onafhankelijk beslissen hoe ze reageert op de Coronavirus-epidemie. Daarom kunnen de golfclubs ook beslissen of en wanneer en hoe ze willen openen. Het lijkt er tot nu toe op dat geen enkele golfclub zijn restaurant en kleedruimten opent. Verder geldt dat alleen leden kunnen spelen (geen bezoekers), maximaal 2-ballen, maximaal 9 holes spelen, er kan niet vanuit de bunkers gespeeld worden, want harken zijn niet toegestaan. De vlag moet in de hole blijven.

Frankrijk

De Franse golfbond (ffgolf) heeft een overzichtelijke poster gemaakt waarop duidelijk te zien is wat wel en niet mag op de golfbaan. Klik hier. Ook op Franse golfbanen zijn alleen 2-ballen toegestaan. Het is ons niet duidelijk of ook bezoekers kunnen spelen. Behoudens receptie is het clubhuis gesloten. Wel mogen eten en snacks worden afgehaald met inachtneming van de vereiste 2 meter afstand tussen personen. Vlag in de hole laten staan en harken zijn uit de bunkers gehaald. Golfclubs mogen zelf bepalen of ze de oefenfaciliteiten willen openstellen. Verder moeten golfers altijd een starttijd boeken en mogen zij niet eerder dan 30 minuten voor aanvang op de golfbaan aanwezig zijn. Na het golfen moet zij direct de golfbaan verlaten.

Ierland

Op vrijdag 1 mei kondigde de Ierse regering de routekaart voor de openstelling van de samenleving en het bedrijfsleven aan, met een onderdeel over sport en toerisme. Golfbanen kunnen in de eerste fase, die op 18 mei begint, op beperkte schaal heropenen. Aanvankelijk zal het spelen beperkt zijn tot leden die binnen een straal van 5 km van de golfclub wonen.

BelgiŽ

De Belgische Golffederatie AF Golf heeft op 29 april richtlijnen voor golfclubs uitgebracht. Het document is in het Frans en kan worden gedownload.Vanaf 4 mei kan er weer gegolfd worden in BelgiŽ. In het kort zijn de richtlijnen nagenoeg hetzelfde als in de eerdergenoemde landen. Alleen leden de baan in en met niet meer dan met 3 personen per flight. Clubhuis gesloten. Er moet altijd een starttijd zijn gereserveerd. Starttijden om de 10 minuten. Vlag in de hole laten staan en geen harken in de bunkers.

Canarische eilanden

La Gomera en El Hierro, twee eilanden van de Canarische Eilanden, waren de eerste Spaanse regio's die hun leven weer 'normaal' maakten voor hun inwoners. Tecina Golf op La Gomera was op maandag 4 mei de eerste golfbaan in Spanje die zijn deuren opende voor spelers. Na 51 dagen van schorsing werd het eerste tee-shot in Spanje geslagen om 08:20 door een lokale Gomerian-speler. Tecina Golf was trots op dit moment en kondigde aan dat "hoewel we klein zijn, we vandaag de eersten zijn die een grote stap zetten!" Of er speciale voorwaarden gesteld zijn aan het weer mogen golfen is onbekend. Verwacht wordt dat binnenkort veel meer Spaanse golfbanen hun poorten openen.

colofon
Deze nieuwsbrief is een uitgave van Golfreiswijzer. Klik hier voor aan- en afmelden voor de nieuwsbrief.
Redactie en medewerkers: Lia Grooters
Foto's: ffGolf, Golfreiswijzer, Lia Grooters.