Golfreisnieuws nr 78, 2 juni 2009, Special over het boeken van shortbreaks


Golftouroperator vaak beste optie voor boeken van populaire shortbreaks

Golf shortbreaks zijn buitengewoon populair bij de Nederlandse golfers. Een weekendje golfen op korte afstand van Nederland met de damesclub, vriendenclub of met familie is erg in trek. Wij hebben onderzocht of zelf boeken van de populaire golf shortbreaks goedkoper is dan het boeken via een golftouroperator. Dat bleek niet het geval. Conclusie van het onderzoek is dat het boeken via een golftouroperator vaak de beste optie is. Het voordeel zit ‘m vooral in de extra’s (diners, lunchpakket, extra greenfee e.d.) die golftouroperators aanbieden.

De populariteit op Golfreiswijzer van onze buurlanden en het noorden van Frankrijk wijzen uit dat golf shortbreaks erg populair zijn bij onze bezoekers. Ook worden we vaak gemaild met vragen over mogelijkheden van korte golfvakanties in de buurt van Nederland. Veel mensen willen dat allemaal zelf organiseren. Zelf greenfee’s boeken, zelf het hotel regelen, etc. Natuurlijk zijn die mogelijkheden er. Soms zijn er bijzonder goedkope hotelletjes en bed&breakfasts te vinden. Ook de diverse hotelketens hebben soms aantrekkelijke arrangementen voor golfers.

Goedkoop
De diverse golftouroperators hebben ook interessante arrangementen naar nabij gelegen golfbestemmingen. De redactie van Golfreiswijzer vroeg zich echter af of zelf boeken niet veel goedkoper is dan het boeken via de touroperators. We onderzochten beide mogelijkheden voor zes populaire shortbreaks in Duitsland, België en Frankrijk. De conclusie die uit dat onderzoek kwam was verrassend; boeken via een golftouroperator is meestal de beste optie. Een volledig overzicht van de prijsvergelijkingen die wij voor de verschillende arrangementen gemaakt hebben, kunt u vinden op: onze website.

Duitse Eifel
Een shortbreak naar de Duitse Eifel en verblijf in het viersterren hotel Dorint Resort & Spa Bitburg en golfen op Bitburger Land Golfclub en Lietzenhof Golfclub kost als je zelf boekt € 245 per persoon voor 2 nachten op basis van logies en 2 greenfee’s. Golf & Countrytravel biedt een arrangement aan voor 2 nachten logies en ontbijt, 1x diner en 2 greenfee’s voor € 235 pp. Weliswaar slechts € 10 goedkoper, maar wel met ontbijt en een diner. Golfreizen.nl biedt het zelfs aan voor € 239 met 2x diner, 1x een welkomstdrankje, een welkomstgeschenk en een voucher ter waarde van € 10 voor de beautyfarm.

Ahaus
Ahaus is een bij Nederlanders populaire golfbaan in Duitsland. De golfers overnachten dan veelal in het Hampshire Hotel Ahaus. Soms zijn er zeer interessante arrangementen via de golfbaan of het hotel te boeken. Bijvoorbeeld 1 nacht, 1 greenfee, 1 diner en 1 lunchpakket voor € 99 per persoon. Voor de periode die de redactie in juni onderzocht was dit arrangement niet beschikbaar. 1 nacht op basis van logies en 1 greenfee moet in die periode € 100 tot € 120 kosten. Progolf Travel biedt in Ahaus 1 nacht op basis van logies en ontbijt, 1 greenfee, 1 lunchpakket en 1x een 3-gangenmenu aan voor € 138. Bij Executive Golf Travel kost hetzelfde pakket € 1 meer. Voor € 51 meer hebt u het pakket inclusief 2 greenfee’s bij GolfTime Golfvakanties.

Hampshire zelf biedt een arrangement aan van 2 nachten 1 greenfee, 1 diner en 1 lunchpakket voor € 199. Bij Fairway Golftravel krijgt u voor dit bedrag 2 nachten met logies en ontbijt, 2x een 3-gangendiner 2 greenfee’s en 2 lunchpakketten. Het arrangement van 3D Golfreizen van € 199 omvat 2 nachten, 1x een 3-gangendiner en 2 greenfee’s. Wel geldt dan dat de aankomst op zondag moet zijn.

Golf Saint Omer
Een shortbreak naar het Franse Saint Omer (Golfbaan Aa Saint-Omer en Hotel du Golf Saint Omer) geeft ook interessante uitkomsten.
Zelf boeken voor 2 nachten logies en 2 greenfee’s kost € 220. Hetzelfde arrangement maar dan voor logies en ontbijt kost bij Progolf € 199, bij Executive Golf Travel € 215 en bij PinHigh € 219. Executive Golf Travel heeft voor € 245 zelfs een arrangement van 3 nachten op basis van logies en ontbijt, 1 diner en 2 midweek greenfee’s.

Domaine De La Bretesche
Wat verder weg, maar ook een interessante shortbreak is het schitterende Kasteel Domaine de la Bretesche met bijbehorende golfbaan. Dit prestigieuze hotel ligt op de grens van Bretagne en de Vendee en biedt een verblijfsarrangement aan voor 1 nacht obv logies en ontbijt met een 4 gangendiner voor € 225. De greenfee van € 79 is daarbij niet inbegrepen. Het zelf boeken van de cottages die de golftouroperators veelal aanbieden komt op ongeveer € 50 pp voor logies. 4 nachten en 3 greenfee’s zelf boeken kost zo’n € 425. Fairway Golf Travel biedt het prachtige De La Bretesche aan voor € 349 voor 4 nachten obv logies en 3 greenfee’s. Bij PinHigh krijgt u voor € 50 meer er nog een extra greenfee bij.

Golf de la Baule
Ook bij het in de Vendee gelegen Golf De La Baule met het hotel Golf International Barrière La Baule is zelf boeken veelal duurder. Voor een nacht obv logies en 1 greenfee betaalt de golfer zo’n € 150 tot € 170. Bij ProGolf Travel kan dit arrangement al geboekt worden voor € 234 voor 3 nachten obv logies en ontbijt en 2 greenfee’s.

Durbuy
Veel, heel veel Nederlandse golfers hebben de golfbanen Durbuy en Five Nations gespeeld. Vaak in een weekend of arrangement van een paar dagen. Rondom die golfbanen zijn legio hotelletjes te boeken. Voor aantrekkelijke prijzen. Zelf boeken kost voor 1 nacht en 2 greenfee’s gemiddeld tussen de € 135 en € 160. Dit laatste bedrag ben je kwijt als je hotel Victoria boekt dat ook veel golftouroperators in hun programma hebben opgenomen. Golftime rekent voor 1 nacht, 2 greenfee’s en 1 diner € 169. Zelf 2 nachten en 2 greenfee’s boeken kost gemiddeld € 210. Voor € 39 meer krijg je er bij PinHigh nog 2 diners bij.

Concurrerend
Algehele conclusie van onze redactie is dat wel vaak wordt geroepen dat zelf boeken veel goedkoper is, maar dat dit lang niet altijd het geval is. Door de kortingen die touroperators bedingen op kamerprijzen en greenfee’s zijn de arrangementen die zij bieden concurrerend. Zeker als u een shortbreak van meer dan 1 overnachting wilt is boeken bij een golftouroperator vaak goedkoper of krijgt u meer waar voor uw geld. Gaat u met een grote groep, dan wil de touroperator vaak ook nog een op maat gemaakte prijsafspraak voor u maken.

Goedkope onderkomens
Natuurlijk zijn er supergoedkope hotelletjes te vinden die de prijs per persoon zullen drukken. Het voorbeeld van Domain de La Bretesche is gebaseerd op het zelf boeken van de Cottages. In de buurt van de golfbaan zijn waarschijnlijk goedkopere onderkomens te vinden. Voor 4 nachten kan dat verschil per persoon € 80 bedragen. De vraag is echter of het zelf regelen van de greenfee’s dat voordeel weer teniet doet.

Verder hebben de golftouroperators natuurlijk maar een beperkt deel van de golfmogelijkheden in hun aanbod opgenomen. Soms zijn er golfbanen met accommodaties voor zeer aantrekkelijke prijzen te boeken die niet bij een golftouroperator beschikbaar zijn.


Alle genoemde prijzen, ook die betrekking hebben op het zelf boeken, zijn prijzen per persoon en op basis van een bezetting van 2 personen per kamer. De prijsvergelijking werd in april gemaakt. We zijn uitgegaan van een shortbreak in midden juni. Eventuele aanbiedingen werden in het onderzoek meegenomen. Het is natuurlijk mogelijk dat die momenteel niet meer gelden.


Informatie over de in het onderzoekje opgenomen golftouroperators vindt u
op:
www.pinhigh.nl
www.golftime.nl
http://www.executivetravel.nl/golf/
www.golfencountrytravel.nl
www.3dgolf.nl
www.golfreizen.nl
www.fairwaygolftravel.nl
www.progolf.nl

Overzicht prijsvergelijkingen

Een volledig overzicht van de prijsvergelijkingen die wij voor de verschillende arrangementen gemaakt hebben, kunt u vinden op deze pagina. Alle genoemde prijzen, ook die betrekking hebben op het zelf boeken, zijn prijzen per persoon en op basis van een bezetting van 2 personen per kamer. De prijsvergelijking werd in april gemaakt. We zijn uitgegaan van een shortbreak in midden juni. Eventuele aanbiedingen werden in het onderzoek meegenomen. Het is natuurlijk mogelijk dat die momenteel niet meer gelden.

Lees verder

Lees verder

colofon
Deze nieuwsbrief is een uitgave van golfreiswijzer. Klik [ hier ] voor afmelden en [ hier ] voor aanmelden voor de nieuwsbrief.
Redactie en medewerkers: Lia Grooters, Mieke Quik, Leo van de Ruit, Toon van Winden
Fotografie en illustraties: Golfreiswijzer.nl, Lia Grooters
Ontwerp: Prins en Prins Vormgevers