Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Update Amsterdam International Golf Club


Fotograaf Ruud Taal vloog laatst over Amsterdam International Golf Club en maakte vanuit het vliegtuig een schitterende foto van de golfbaan in aanleg. Die foto maakte ons nieuwsgierig. Hoe gaat het met de exclusieve golfclub bij Schiphol, die in juni dit jaar door Ian Woosnam officieel werd gelanceerd? Lees hier een kort verslag over Amsterdam International Golf ClubHet eerste dat opvalt bij aankomst op AIGC is de enorme vlakte die zich uitstrekt ten noorden van de A9 en ten oosten van de A4. De 80 hectare met zand omringd gras verhult niet dat hier nog steeds aan een enorm project gebouwd wordt.

De sterk geonduleerde fairways zijn al prachtig groen en ook de greens zien er eind november gelikt uit. Natuurlijk moeten zowel de fairways als de greens nog dichter groeien, maar de basis is meer dan veelbelovend.

Het hoogteverschil binnen de baan is ongeveer 14 meter. De fairways zijn ruim opgezet en vrijwel elke hole is op verschillende manieren te benaderen. Dit maakt de baan voor elk type speler uitdagend maar wel fair.
Amsterdam International Golf Club lijkt al bijna klaar. Toch moet er nog wel het een en ander gebeuren voordat de eerste golfers medio 2012 de baan in kunnen. (Foto Ruud Taal)

Fairways

Tussen de glooiingen en 'Jack Nicklaus certified shapes' in zijn enkele kleine, vlakkere gebieden te vinden, bedoeld als ideale landingsplaats voor je teeshot. Ook hierdoor word je als speler extra uitgedaagd met als beloning een goede ligging voor je tweede slag.

Greens

De greens zijn over het algemeen groot, geonduleerd en hebben hier en daar flinke runoffs waarbij teveel backspin fataal kan zijn. De bescherming van de greens is meestal in handen van diepe bunkers.

Water

Ook waterhindernissen zijn niet vergeten op deze toekomstige baan van allure. Al bij de par-5 derde ligt de green verstopt achter een flinke plas water en een enorme wilg. De te overbruggen afstand over het water is voor elke speler goed te doen, maar het oog zal je hersenen toch aan het denken zetten. Ook op deze hole is er een veilige route naar de green mogelijk.
Hetzelfde gevoel van waterangst komt bij de par-3 vierde meteen terug omdat ook hier de green achter het water ligt verstopt.
Amsterdam International Golf Club; zicht vanaf hole 3 (par 5). (foto Bert van der Toorn)

Wat is er nog niet?

De rough ontbreekt nog op Amsterdam International Golf Club Schiphol. Alles is nog zand met hier en daar een takje onkruid. De rough moet nog worden verzorgd en zal ook zeker voor extra uitdaging gaan zorgen.
Er zijn wel een paar kleine bomen geplant, maar het aantal bomen zal beperkt blijven. Anders dan de op de website getoonde boomrijke omgevingen willen de designers, Mastergolf.be en Ian Woosnam minder bomen zodat de geonduleerde omgeving beter tot haar recht komt. 'De baan zal het gevoel van een links course geven' zegt Patrick ten Berge, Sales & Marketing Executive van AIGC. "De aanwezige harde wind op de open vlakte zet zijn uitspraak kracht bij.
De bunkers zijn wel aangelegd maar moeten nog verder uitgegraven en gevuld worden. Dat zal pas in 2012 gebeuren, na de winter.

Op de plaats waar het luxe en moderne clubhuis zal komen te staan is nu een tijdelijk gebouw te vinden. Met de bouw van het clubhuis zal ook in 2012 worden begonnen. Het clubhuis zal o.a. worden voorzien van fitness- en wellnessruimtes.'

Burggolf

Hoewel het idee van een golfbaan bij Schiphol oorspronkelijk is bedacht door Schiphol en Burggolf wordt AIGC absoluut geen Burggolf baan. Bij de aanleg van de baan is en wordt wel volop gebruik gemaakt van de ruime expertise van Burggolf, maar Amsterdam International is volledig autonoom.

Golfen op AIGC

Het spelen op AIGC zal niet voor iedereen weggelegd zijn. De toegang is beperkt tot leden waarvan er inmiddels al ruim 140 zijn. Slechts zeer beperkt zullen greenfeeŽrs worden toegelaten, maar dan moet je vooral denken aan belangrijke mensen uit de zakenwereld en politiek. Als gast van een lid mag je uiteraard wel mee de baan in. Een certificaat van AIGC kost op dit moment 25.000 euro, wat overigens niet uniek is in Nederland.

Geluid

De ligging tegen Schiphol en tussen de snelwegen doet vermoeden dat je je drive en de eventueel daarop volgende 'Fore!' niet eens zult horen op AIGC. Volgens Patrick ten Berge van AIGC merk je door de sterk geonduleerde fairways echter vrij weinig van het omgevingsgeluid. 'De snelwegen geven een monotoon gezoem en de standaard aanvlieg- en vertrekroutes op Schiphol lopen niet over de golfbaan', aldus Ten Berge.

Amsterdam International Golf Club; een van de holes met zicht op de snelweg (Foto: Bert van der Toorn)

De toekomst

Hoewel nog geen dag na ons bezoek bekend werd gemaakt dat het KLM Open vanaf 2013 weer naar de Kennemer gaat, is het volgens Ten Berge niet meer dan logisch dan dat het KLM Open in de toekomst op AIGC wordt gespeeld. 'Schiphol is de thuisbasis van KLM. De grond is van Schiphol, de parkeervoorziening en shuttle service van Schiphol kan worden gebruikt en de baan is zo ruim opgezet dat het plaatsen van tribunes geen enkel probleem is.'

Voor meer informatie over Amsterdam International Golf Club Schiphol kunt u terecht op www.amsterdam-international.nl.
Bovendien is er in de iTunes store een AIGC App te downloaden met daarin nieuws, overzichten per hole en andere interessante gegevens over de golfbaan.

FotoCredits
Luchtfoto van Ruud Taal van www.xcphotos.nl
Overige fotoís van Bert van der Toorn (www.bertvandertoorn.nl