Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Data Ryder Cup 2014 bekend


De Ryder Cup zal in 2014 van vrijdag 26 tot en met zondag 28 september worden gehouden op de baan van Gleneagles in Perthshire, Schotland.


Dinsdag 29 november werd in het Gleneagles Hotel officieel bekendgemaakt dat de 40ste editie van het tweejaarlijkse duel tussen Amerika en Europa in 2014 eind september zal worden gespeeld. De locatie, de PGA Centenary Course van het Gleneagles resort in Perthshire, Schotland, was al eerder bekendgemaakt.

Ryder Cup in Schotland

Het is pas de tweede keer in de geschiedenis dat de Ryder Cup in Schotland wordt gespeeld. De eerste keer was in 1973 op Muirfield. Op de website van Gleneagles valt echter een leuk verhaal te lezen dat de voorloper van de Ryder Cup al in 1921 werd gespeeld, op Gleneagles!
vlnr: Peter Lederer, van sponsor Diageo Scotland, Eerste Minister Alex Salmond, Richard Hills, Europees Ryder Cup Directeur, en Patrick Elsmie, Managing Director van het Gleneagles Hotel (Foto: Rob McDougall)

Kaarten

Via de website van de European Tour kunnen ge´nteresseerden zich registreren voor nieuws over de kaarten voor de Ryder Cup. Door registratie bij de European Tour website kan nog veel meer informatie worden verkregen en kan je de website personaliseren door je favoriete spelers op te geven.

Gleneagles

Gleneagles Hotel is een luxe vijfsterren resort en heeft drie Championship Courses en een 9-holes oefenbaan.
In 1917 opende de Queen's Course haar deuren, de King's Course werd in 1919 geopend. De Queen's Course is niet erg uitdagend en vrij kort, maar wordt vooral geroemd om haar pracht. De King's Course is langer en beduidend moeilijker. Dit is ook de baan waar in 1921 de wedstrijd tussen Amerika en Europa werd gespeeld. Beide banen zijn ontworpen door James Braid. Een rondje golf kan al vanaf 65 pond en, zoals zo vaak in Schotland, een handicap is niet vereist.

De PGA Centenary Course, waar de Ryder Cup zal worden gespeeld, werd in 1993 geopend. Het is met 7262 yards (6640 meter) vanaf de championship tees de langste 'inland course' van Schotland.

Veranderingen op PGA Centenary

Er worden op dit moment al veel veranderingen doorgevoerd aan de PGA Centenary Course van het Gleneagles Resort, waarvan vele aangedragen door de architect van de baan, Jack Nicklaus. De baan zal vooral veel uitdagender gaan worden voor de beste spelers van de wereld. Verder zullen ook hoogstaande technieken worden toegepast, bijvoorbeeld om de waterafvoer van de greens te bevorderen. Men verwacht in mei 2012 klaar te zijn met alle aanpassingen aan de baan. Het clubhuis werd eerder dit jaar volledig opgeknapt. Voor een actueel overzicht en foto's van de baanaanpassingen kunt u de Ryder Cup Blog volgen van de Gleneagles website.

Weer

De Ryder Cup van 2010, waarbij Europa won met 14.5 - 13.5, werd gehouden op Celtic Manor in Wales van 1 tot 3 oktober. Het schema van de Ryder Cup liep door de hoeveelheid regen behoorlijk in de war. Op maandag werd er een extra speeldag ingelast om de singles te kunnen spelen. Dit was voor het eerst in de geschiedenis van de Ryder Cup.

Er was destijds veel kritiek op de late datum, waarbij de kans op slecht weer zeer groot was. Ondanks dat, zal de Ryder Cup van 2014 bijna in dezelfde week worden gespeeld. Richard Hills, de directeur van de Europese Ryder Cup, gaf aan dat er weinig alternatieven waren. 'Het weer in Groot-BrittanniŰ kan altijd evenementen verstoren.'

Ryder Cup 2012

De Ryder Cup van 2012 wordt gehouden op de Medinah Country Club in Chicago. Van 28 tot en met 30 september strijden de teams van captains Jose Maria Olazabal en Davis Love III weer om de hoogste eer.

Welke spelers er in die teams zitten in nog niet bekend. De kwalificatie is pas 1 september gestart en duurt nog tot na het Johnnie Walker Championship op Gleneagles eind augustus 2012.

Voorlopig staat Joost Luiten op de zesde plaats in de Ryder Cup Ranking. Kijk hier voor de complete ranking en de selectievoorwaarden. Als Joost deze ranking weet vast te houden, zal het voor het eerst in de geschiedenis zijn dat een Nederlander aan de Ryder Cup meedoet.