Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

ArgentiniŽ: Tango en golf


Voor de inwoners van ArgentiniŽ is balsport bijna net zo vanzelfsprekend als ademhalen. Voetbal, hockey en basketbal zijn de meest populaire sporten, maar ook golf staat inmiddels hoog op de ranglijst.


ArgentiniŽ is qua oppervlakte het achtste land ter wereld en heeft zo'n 41 miljoen inwoners. Zodra je in Nederland het woord ArgentiniŽ laat vallen worden er automatisch veel associaties gemaakt: Maradona, tango, Evita, Maxima en ja, zelfs spareribs staan hoog op de lijst.

Golfen in ArgentiniŽ (Foto Executive Golf)
Van de balsporten kent iedereen de vurige lichtblauw-witte voetbalploeg en een enkeling denkt aan, vooral door de Nederlandse successen, hockey. Dat ArgentiniŽ een groot basketballand is al minder bekend, ondanks goud tijdens de Olympische Spelen in 2004. Aan golf in ArgentiniŽ wordt nog minder snel gedacht, maar de reizende golfer zal voor zeer aangename verrassingen komen te staan.

De eend

De populariteit van golf in het land van de tango kreeg een enorme boost door de successen van Argentijnse golfprofessionals. Vooral Angel Cabrera zette, door het winnen van twee majors, golf in ArgentiniŽ definitief op de kaart. Cabrera begon zijn golfcarriŤre ooit als caddie van de Argentijn Eduardo Romero, die eveneens een indrukwekkende staat van golfdienst heeft. De bijnaam 'El Pato' (de eend) dankt Cabrera aan zijn karakteristieke manier van lopen. Tot een jongere generatie Argentijnse golfers behoren spelers als Rafa Echenique en Daniel Vancsik.

'Slechts' 300 golfbanen

Het aantal golfbanen in ArgentiniŽ, ruim 300, lijkt in het niet te vallen bij de enorme oppervlakte van het land. Logisch, maar ook gelukkig voor de golfende toerist, bevinden de meeste golfbanen zich in de buurt van populaire bestemmingen en grote plaatsen. Alleen al bij de hoofdstad Buenos Aires zijn er zo'n 100 golfbanen te vinden.

Afhankelijk van de regio waar je je in ArgentiniŽ bevindt, speel je op een bosbaan, langs de kust, in de bergen, op open landelijke vlaktes of midden in de stad. Niet alle golfbanen zijn openbaar, maar een tour operator kan vaak eenvoudig toegang regelen tot zeer exclusieve banen.

De greenfees in ArgentiniŽ zijn over het algemeen goedkoop. Tussen de 15 en de 40 euro kan je op een groot deel van de banen terecht. Voor een tientje meer heb je je eigen caddie.

Golftrips naar ArgentiniŽ worden onder andere aangeboden door Executive Golf. Deze golftouroperator biedt een 14-daagse rondreis met aandacht voor Golf, Tango en PatagoniŽ aan

Golfrondreis ArgentiniŽ (foto: Executive Golf)

Over ArgentiniŽ

Het Spaanstalige ArgentiniŽ ligt in het zuiden van Zuid-Amerika, tussen de Andes en de zuidelijke Atlantische Oceaan. Het langgerekte land grenst aan Uruguay, BraziliŽ, Paraguay, Bolivia en Chili en wordt beschouwd als het meest Europees aandoend land van Zuid-Amerika.

ArgentiniŽ is een waar paradijs voor de natuurliefhebber. De enorme contrasten tussen de gebieden binnen relatief korte afstanden zijn ongekend.

In het noordwesten wisselen het landschap voortdurend tussen wijnvalleien, diepe kloven, verwilderde rivieren, bergpassen, hoogvlakten met enorme zuilcactussen en zoutvlakten.

In het noordoosten, tussen BraziliŽ en Paraguay, ligt de grootste rij watervallen ter wereld in een subtropisch oerwoud.

In het zuidelijke deel tot aan Vuurland ligt het plateau van PatagoniŽ met bossen, gletsjers en besneeuwde bergtoppen. Langs de westelijke grens met Chili ligt het ruige Andesgebergte met als hoogste top de Aconcagua (6960 mtr) en met fraaie skigebieden.

De oostzijde aan de zuidelijke Atlantische Oceaan biedt natuurliefhebbers de kans om zeeolifanten, zeeleeuwen en walvissen van heel dichtbij mee te maken.

Klimaat en reistijd


ArgentiniŽ is zo groot en langgerekt dat er nauwelijks van ťťn beste reistijd kan worden gesproken. Voor het zuiden van het land reis je het beste in onze winter, want dan is het daar zomer. Voor het noorden is onze zomer de beste periode, want in onze winter kan het daar dan behoorlijk veel regenen.

Ook voor de temperaturen valt geen standaard te bepalen. In de subtropische wouden in het noorden is het altijd warm, terwijl in het uiterste zuiden de temperatuur in onze zomermaanden niet boven de nul komt.

Toerisme boost

Eind 2011 heeft de Inter-American Development Bank (IDB) een lening van 80 miljoen Amerikaanse Dollar verstrekt voor een enorm programma om het de inkomsten vanuit het toerisme in ArgentiniŽ een grote boost te geven. Maar liefst 5200 bedrijven en 85 projecten in de toerisme industrie in de zes gebieden met de meeste potentie voor groei van toerisme zullen hiervan profiteren.

Het doel is om binnen vijf jaar de inkomsten vanuit het toerisme met 66 miljoen dollar te laten stijgen. De toeristen moeten langer blijven en het seizoen moet worden uitgebreid. Het toerisme in ArgentiniŽ is vooral sterk afhankelijk van de prachtige natuur. Er zullen meer gebieden worden beschermd en de bestaande gebieden zullen beter worden beschermd.

Links

- Golfreiswijzer voor ArgentiniŽ
- Golfbanen in ArgentiniŽ
- ArgentineGolf.com
- Executive Golf.