Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Genieten in Nord-Pas-de-Calais met golfbanen Hardelot en St Omer


De Franse regio Nord-Pas-de-Calais is een paradijs voor sportieve genieters. De elf 18-holes golfbanen van de landstreek zijn van opmerkelijke kwaliteit. In dit artikel aandacht voor golfbaan Les Dunes van Hardelot , Aa Saint-Omer en een recept voor een uitstekende golfvakantie.Nord-Pas-de-Calais is razend populair, vooral bij Engelse en Nederlandse golfers. Vanuit Rotterdam ben je met drie uur rijden in de prachtige badplaatsen van de Opaalkust.

Hardelot Les Dunes

Hardelot Golf Links beschikt over twee 18-holes golfbanen. De bekendste baan is Les Pins, genoemd naar de vele naaldbomen die deze baan omsluiten. Het eerste ontwerp van Les Pins stamt al uit 1906. De andere en jongere baan, Les Dunes, werd in 1991 geopend. Het is logisch dat Les Pines met een historie van meer dan honderd jaar vaak meer aandacht krijgt dan het ‘slechts’ 22 jaar oude broekie Les Dunes. Toch is dat niet terecht. Les Dunes is een golfbaan die je niet mag overslaan.
Golfbaan Hardelot Les Dunes
Verscholen in de bossen liggen achttien afwisselende holes met veel, heel veel hoogteverschillen. De eerste hole is een rustig voorproefje van wat golfen op Les Dunes betekent. Links van de teebox ligt water wat nu nog niet echt in het spel komt maar wat wel gelijk in je hoofd gaat zitten. De bomen aan het begin van de fairway vormen een smalle doorgang naar het beoogde landingsgebied dat langzaam omhoog loopt. Met 275 meter vanaf geel is de eerste hole een relatief korte par-4, maar door de lichte dogleg naar links en flink wat bunkers is een goedgeplaatste afslag een must.

Les Dunes is een leuke maar korte baan. Enkele door de bouw van vastgoed gedwongen aanpassingen de afgelopen jaren hebben de baan gewijzigd in een par-70 baan van 4845 meter vanaf geel. Er zijn zes par-3 holes, goed verdeeld over de twee lussen. Op de eerste negen holes staan daar drie par-5 holes tegenover, op de tweede negen maar eentje. Het gebrek aan lengte wordt goed gecompenseerd door de hoogteverschillen op de holes die de keuze voor de juiste club bemoeilijken en die tegelijkertijd zorgen voor fraaie panorama’s.

De baan ligt er zelfs in het najaar nog goed bij en de stevig beschermde greens zijn behoorlijk snel. De par-4 achttiende is een fantastische slothole die de hele baan nog eens lekker samenvat.

Aa Saint-Omer

Aa Saint-Omer is sinds 1997 het strijdtoneel van het met 500.000 euro gedoteerde Saint-Omer Open van de European Tour. Vanaf 2013 zal het toernooi de naam van de hoofdsponsor krijgen: Najeti Hotels et Golfs Open. De grote baas van de Najeti Hotels et Golfs Group, Jean-Jacques Durand, was de oprichter van Aa Saint-Omer, daartoe aangezet door zijn pure passie voor golf.
Golfbaan AA St. Omer<br />
Op Saint-Omer zul je regelmatig het allerbeste uit je driver, houtjes en ijzers moeten halen om de greens in regulation te bereiken. Met 5817 meter vanaf geel is de baan niet extreem lang, maar net als op Hardelot Les Dunes zorgen hoogteverschillen voor de extra moeilijkheidsgraad.
Hoewel er ongetwijfeld niet veel keuze was bij het integreren van de baan in het natuurlijke heuvelachtige landschap zijn de eerste twee holes niet erg gelukkig gekozen. Hole 1 is een vrij eenvoudige par-4 waarvan de green voor de meeste amateurs goed in twee slagen te halen is, ondanks de stroke index van 3. Hole twee is een 184-meter lange par 3 met een verval van vele meters. De goede doorstroming die op de eerste hole mogelijk is, wordt bij de tweede hole direct geremd. Het is lastig de juiste club te kiezen voor een hole met zo’n groot verval waardoor veel ballen in de diepe rough zullen verdwijnen. De afdaling naar de green kost enkele minuten en dan moet er nog worden geputt. Ondanks de vertragende factor is hole 2 wel een fantastische hole om te zien en te spelen.

Na de eerste twee holes kan er goed worden doorgelopen op de par-73 baan. Het terrein oogt open en ruim en slechts enkele holes kronkelen tussen bomen door. Het lopen op de schuine en hellende fairways maakt de wandeling soms wat zwaar, maar voor de getrainde golfers kan de buggy rustig achterwege blijven. Een leuke hole op de eerste negen is de par-4 zesde. De eerste slag wordt naar de licht stijgende fairway geslagen terwijl de tweede slag een vrijwel blinde slag naar de green is die diep in het dal verscholen ligt.

De par-5 achttiende is een echte killer waar longhitters uitgedaagd worden de strijd aan te gaan met het landschap. De fairway van de dogleg naar rechts is opgesplitst in twee delen. Het eerste deel, dat vanaf de teebox naar beneden loopt, eindigt vanaf geel op 200 meter. Vanaf daar zou je een bijna blinde slag omhoog moeten maken om op het tweede deel van de fairway uit te komen. Dat tweede deel begint vanaf geel op ruim 260 meter dat bewezen haalbaar is met de eerste slag, maar zelfs de Tourspelers zullen zich met de nog eens 32 meter extra vanaf de zwarte Championship tees bedenkelijk achter hun oor krabben.

Golfen met korting

Hardelot is aangesloten bij de Open Golf Club Hotel Golf Resorts. Deze keten houdt zich bezig met de overname of aankoop van golfbanen, het beheer en management van golfbanen en vrijwillige partnerships.
Logo Cote d'opale
Zowel Hardelot als Aa Saint-Omer vallen bovendien onder de Golf Pass-regeling van de vereniging Golf en Côte d’Opale. Voor slechts 250 euro krijgt u 6 greenfees voor negen 18-holes golfbanen in Noordwest-Frankrijk. De pas is 15 dagen geldig. Voor details van de Golf Pass, voor de geschiedenis van golf aan de Opaalkust en voor een overzicht van de golfbanen die meedoen aan deze actie kunt u deze brochure downloaden. U kunt ook de homepage van Golf en Côte d’Opale bezoeken.

Leven als een god in Frankrijk

Natuurlijk moet je voor een ideale golfvakantie ook goed kunnen eten en lekker kunnen slapen. Laat dat maar aan de Fransen over! Uit een initiatief om de gastronomie van de Opaalkust te promoten en naar een hoger niveau te brengen is de club Côte d’Opale Gourmande opgericht. Zestien chefs van tien toprestaurants, waarvan enkele onderdeel uitmaken van een hotel of herberg, werken nauw samen om gasten van de Opaalkust te verrassen met culinaire hoogstandjes voor een goede prijs. Elk restaurant heeft zijn eigen identiteit en eigen specialiteiten en voor alle gerechten worden voornamelijk ambachtelijk bereide lokale producten gebruikt. Het is ook niet verwonderlijk dat vis een grote invloed heeft op de keuken langs de kust. Vooral oesters, verser dan vers, zijn in verschillende gerechten terug te vinden.
Oesters
Naast de restaurants zijn ook de makers van de lokale producten aangesloten bij Côte d’Opale Gourmande, onder wie Brasserie des 2 Caps met de zelfgebrouwen prachtige en krachtige bieren, Chocolaterie de Beussant Lachelle met ambachtelijke chocolade in allerlei varianten en J.C. David met de beroemde gerookte zeevis.

Voor overnachtingen in welke vorm dan ook heeft de Opaalkust een keur aan hotels. Wil je in het centrum van de badplaats Hardelot overnachten, op korte afstand van het strand en van de golfbanen Les Pins en Les Dunes, dan zijn jonge, moderne hotels als Les Jardins d’Hardelot een prima keuze.

Voor de klassieke, chique charme van Frankrijk is Hotel Restaurant Château de Montreuil in Montreuil-sur-Mer een absolute aanrader. Met uitkijk op de goed bewaard gebleven muren van de oude citadel vanuit de zeer elegante maar luxe ingerichte kamers waan je je even een paar eeuwen terug. Het restaurant van Château de Montreuil staat onder leiding van chef Christian Germain die moderne en klassieke gerechten verrassend weet te combineren.
Chateau De Montreuil
Leven als een god in Frankrijk? De Opaalkust laat het u graag ervaren.
Kijk op onze website voor een overzicht van touroperators die golfarrangementen naar deze streek aanbieden.

Links


- Golf en Côte d’Opale
- Golf d’Hardelot
- Aa Saint-Omer
- Côte d’Opale Gourmande
- Les Jardins d’Hardelot
- Hotel Restaurant Château de Montreuil
- Najeti