Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Paul McGinley captain Ryder Cup 2014


De Ier Paul McGinley heeft de uitnodiging van het Tournament Committee van de European Tour geaccepteerd voor captainschap van het Europese Ryder Cup team in 2014.Het comité, dat bestaat uit 15 spelers van de Europese Tour onder wie voorzitter Thomas Björn, besliste unaniem over de aanstelling van McGinley als captain. Spelers binnen en buiten het comité roemden zijn betrokkenheid, zijn team spirit en zijn gave om iemands zelfvertrouwen te doen groeien.

De grote baas van de Europese kant van de Ryder Cup, Richard Hills, zei onder meer over de benoeming: ' [...] Paul's zeer zorgvuldige aard en zijn passie voor de strategische aspecten als captain zijn al vele jaren overduidelijk door zijn rol als vice-captain in de Ryder Cup en als captain in de Vivendi Seve Tropy. We weten nu al dat hij niets aan het toeval zal overlaten in zijn jacht op de Ryder [ ... ].'

De 2014 editie zal van 26 t/m 28 september 2014 worden gespeeld op de PGA Centenary Course van het Gleneagles Hotel in Perthshire, Schotland.
Logo Ryder Cup 2014 op Gleneagles

Ervaring

De 46-jarige Paul McGinley wordt de eerste Ierse Ryder Cup captain. Zelf speelde McGinley in drie verschillende Ryder Cups: 2002, 2004 en 2006. Deze edities werden alle drie gewonnen door Europa. In 2002 maakte McGinley de winnende putt. De viervoudig winnaar op de Europese Tour was in 2010 vice-captain onder Colin Montgomerie, waar Europa op Celtic Manor in Wales zegevierde. In 2012 was hij vice-captain onder José Maria Olazabal die met Europa de overwinning binnenhaalde op Medinah in Chicago, USA.

Naast zijn grote Ryder Cup ervaring kan Paul McGinley ook bogen op zijn ervaring als tweevoudig captain van de Vivendi Seve Trophy, waarbij een team van Britse en Ierse spelers speelt tegen een team van spelers van het Europese continent. In zowel 2009 als 2011 versloeg zijn team het team van het Europese continent.

In 2014 zal McGinley het op moeten nemen tegen een Amerikaans team dat na het onverwachte verlies van 2012 meer dan ooit gebrand zal zijn op een overwinning. Het Amerikaanse team staat in 2014 onder leiding van golflegende Tom Watson die zelf zeer succesvol vier Ryder Cups speelde. In 1993 was Watson, die in zijn carrière 8 majors won, captain van het winnende Amerikaanse team in Engeland. Watson wordt met zijn 65 jaar in 2014 de oudste Ryder Cup captain ooit.

Algemeen

De Ryder Cup is de tweejaarlijkse teamwedstrijd tussen een golfteam van Europese spelers tegen een team van Amerikaanse spelers, de ene keer in de VS, de andere keer op Europese bodem.
De eerste officiële Ryder Cup werd al gespeeld in 1927. Toen ging het nog om een wedstrijd tussen en team van Groot-Brittannië en Ierland tegen een team van Amerika. In 1979 werd er voor het eerste gespeeld met een team van Continentaal Europa tegen de VS. Sinds die tijd heeft Europa 9 van de 17 gespeelde Ryder Cups gewonnen en een keer gelijk gespeeld. Als Paul McGinley met zijn team opnieuw weet te winnen in 2014, dan zijn de laatste tien ontmoetingen acht keer in het voordeel van Europa beslist.