Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Dordogne golfbanen vervolg


Vorige week publiceerden we het eerste deel van ons bezoek aan de golfbanen in de Dordogne. Hier het vervolg van overzicht van de golfbanen, tips voor overnachtingen, bezienswaardigheden en goede maaltijden.In het midden van de Dordogne, aan de bovenkant van de hoofdstad Périgueux en dus goed te combineren met een bezoek aan de stad, ligt de vlakke 18-holes baan van Golf de Périgueux. De par-72 baan is zeer toegankelijk en handicap 54, of permissie van de lokale pro, is voldoende voor een ronde. Toch kunnen ook gevorderde spelers flink wat uitdagingen vinden, zeker vanaf de witte tees.
Het leuke aan een ronde op Golf de Périgueux is de variatie in de baan. Holes met een bosbaankarakter of poldergevoel, greens die je tussen de bunkers moet zoeken, doglegs rond het water en par-5’s strak langs het water. Maar waar je ook kijkt, de vegetatie op en rond de baan is prachtig en de holes zijn van prima kwaliteit.
18-holes baan van Golf de Périgueux (Foto: Bert van der Toorn)
De signature hole van Golf de Périgueux is de par-3 zestiende. Tussen tee en midden green ligt vanaf geel ongeveer 150 meter water. De waterpartij is echter zo groot, dat je het gevoel hebt een oceaan te moeten oversteken. Zeker met wind tegen een absolute killer! Voor wie het liever wat korter heeft, heeft Golf de Périgueux ook zes Pitch&Putt holes liggen.

Greenfees variëren afhankelijk van het seizoen tussen 35 en 46 euro voor achttien holes en van 21 tot 29 euro voor negen holes. Tip: op maandag speel je voor de helft van de prijs!

Golf de Périgueux – Domaine de Saltgourde – 24430 Marsac-sur-l’Isle - Frankrijk
Website: golfdeperigueux.com
Eten en overnachten: kijk op de website van de VVV van Périgueux voor alle mogelijkheden.

Golf d’Essendiéras

Vanaf Périgueux is het ongeveer een uur rijden naar het noordoosten van de Dordogne waar Golf d’Essendiéras ligt. De rit door de prachtige landschappen is zeker geen straf en bij aankomst op het domein waar de golfbaan ligt ben je helemaal blij dat je deze rit hebt gemaakt. Het imposante Domaine d’Essendiéras is volledig in de Nederlandse handen van de familie Bakker. Bij de twee kastelen en vanuit heb clubhuis heb je een fantastisch uitzicht over de ruim 400 hectaren van het domein en de vallei van de Isle. Er kan worden overnacht in het kasteel, in het hotel, in suites, in gîtes, in appartementen, in chalets en op de camping.
Golf d’Essendiéras  (Foto: Bert van der Toorn)
De 9-holes par-36 baan die in 2007 open ging begint met een leuke, middellange par-3 met een enorm verval en veel kans op een zoekgeraakte bal. Niet de slimste hole om een ronde mee te beginnen, maar dat kan later nog wijzigen. De officieuze plannen voor 18 of zelfs 27 holes zijn aanwezig. De rest van de golfbaan is een lust voor het oog door het sterk geaccidenteerde terrein, de redelijk hoge rough en het uitzicht. De basis voor een topbaan is aanwezig, maar het ontbreekt nog wat aan spelers door de ligging ver van de grote steden.

Op Golf d’Essendiéras koop je een dagkaart voor 35 euro in het hoogseizoen (april-oktober) en in het laagseizoen speel je de hele dag voor slechts 25 euro.

Golf d’Essendiéras - 24160 St. Médard d’Excideuil - Frankrijk
Website: www.essendieras.nl
Eten en overnachten: het clubhuis heeft een uitstekende keuken, voor overnachten op Essendiéras zijn er tal van mogelijkheden. Bekijk de website.

Golf de la Marterie

In het midden van de eerder genoemde golfbanen ligt Golf de la Marterie, ook wel vermeld als Golf Blue Green la Marterie omdat de baan is aangesloten bij de grote Blue Green groep waar onder meer ook Durbuy (B) onderdeel van is. Geen wonder dat deze 18-holes golfbaan prima verzorgd is en dat het een genot is om hier te spelen. Vooral de betere speler zal zich hier kunnen uitleven doordat enkele holes goed, maar niet zonder risico, kunnen worden aangevallen. Er zijn veel uitdagende holes en behoorlijk wat blinde slagen zullen de revue passeren. De hoogteverschillen op dit terrein van 70 hectare versterken het buitenlandgevoel en de zin in het golfen.

De eerste drie holes die rond het clubhuis lopen zullen, als alles op schema ligt, in maart 2014 zijn vervangen door drie nieuwe holes aan de westkant van het huidige terrein. De oude holes zullen dan worden ingezet als oefenholes voor de golf academy.
Golf Blue Green la Marterie   (Foto: Bert van der Toorn)
Goed om te weten: na het golfen blijken uit de keuken van het clubhuis opvallend goede maaltijden getoverd te worden.

In het hoogseizoen (maart-oktober) moet voor achttien holes 52 euro worden betaald, voor negen holes 42 (!) euro. In het laagseizoen is het een tientje goedkoper. Een buggy kost 28 euro voor achttien holes en 22 euro voor negen holes.

Golf Blue Green la Marterie – RD710 – 24260 Saint-Félix-de-Reillac-et-Mortemart – Frankrijk.
Website: www.marterie.fr
Het boeken van greenfees kan ook via de site bookandgolf.com.
Eten en overnachten: La Marterie heeft zelf geen overnachtingsmogelijkheden, maar werkt veel samen met hotels en herbergen in de streek. Bij de receptie van de golfbaan geven ze graag advies.

Château des Vigiers

Wellicht de bekendste van de zeven, te danken aan een actief marketingbeleid maar vooral aan twee indrukwekkende slotholes die op elke foto van golf in Dordogne terug lijken te komen. Het fraaie kasteel van Vigiers met de prachtig onderhouden flora wordt ook wel het Kleine Versailles van de Dordogne genoemd. Zodra je na de kilometers wijngaarden het domein van Vigiers oprijdt, snap je de vergelijking.
Het kasteel herbergt een 4-sterren hotel maar ook de bijgebouwen en het gebouw The Relais biedt enorm ruime en zeer luxe kamers.
Met 27 holes heeft Vigiers de grootste golfbaan van Dordogne. De drie lussen, ontworpen door de beroemde Donald Steel, heten Le Lac, La Vallée en Les Vignes. Deze lussen kunnen allemaal gecombineerd gespeeld worden. Le Lac is de meest populaire lus, vooral om de negende hole. Een blinde slag moet je bal op de naar beneden lopende fairway van deze dogleg brengen, waarbij links een grote waterpartij loert. De tweede slag naar de green die achter het water en vlak voor het kasteel ligt maakt of breekt je ronde. Ook de negende van Les Vignes is een pareltje die eindigt voor het kasteel.
Golf Château des Vigiers (Foto: Bert van der Toorn)
Van de 27 holes zijn er maar weinig echt moeilijk te noemen. De fairways zijn breed en echt gevaar ligt zelden op de loer. Longhitters worden wel vaak verleid tot het nemen van risico. Dit maakt dat de baan interessant is voor golfers van elk niveau.

Château des Vigiers – Le Vigier – 24240 Monestier – Frankrijk
Website: www.vigiers.com
Eten en overnachten: natuurlijk bij Château des Vigiers zelf, absolute klasse.

Algemene informatie en bezienswaardigheden

De Dordogne is voor de sportieve mens een waar paradijs. Bikers, hikers en kayakkers weten deze prachtige plek langs de gelijknamige rivier de Dordogne al vele jaren te vinden. Langs die rivier waar de Romeinen en de Galliërs hun sporen hebben nagelaten staan bovendien ongekend veel oude kastelen waarvan vele in goede staat verkeren. Er worden dan ook veel boottochten over de Dordogne georganiseerd. Een andere populaire activiteit is het bezoeken van druipsteengrotten of grotten met prehistorische overblijfselen.

Het departement Dordogne is verdeeld in 4 landstreken, de Périgords. Vandaar dat u ook vaak de naam Dordogne-Périgord ziet staan in brochures. Elke Périgord heeft een naam met een kleurtoevoeging als verwijzing. Het noorden wordt in beslag genomen door Périgord Vert, genoemd naar de welige plantengroei. Périgord Noir in het zuidoosten dankt de naam aan de zwarte kleur van de truffels die daar in overvloed zijn en is wereldberoemd vanwege de prehistorische overblijfselen. Périgord Pourpre in het zuidwesten is de wijnstreek en dankt haar naam dan ook aan de kleur van de druiven en vooral aan de kleur van de wijnbladeren in de herfst. Périgord Blanc, verwijzend naar de kalkachtige grond en de witte steensoort die daar veel voorkomt, ligt tussen Vert en Pourpre in , ten westen van Noir.

In Blanc ligt de hoofdstad van de Dordogne, Périgueux, waar nog veel Gallo-Romeinse overblijfselen te aanschouwen zijn. Bezoek vooral ook eens de lokale markt waar truffels en foie gras net zo makkelijk te verkrijgen zijn als kaas en noten in Nederland. Ook op de menukaarten in Périgord zullen deze componenten nooit ontbreken.

Reizen naar …

Vanaf Rotterdam vlieg je met Transavia binnen een uurtje naar het kleine vliegveld van Bergerac. Een auto huren kan ter plaatse worden geregeld of via de website van Transavia.com.

Handige links


- Ontdek Dordogne
- Golf Dordogne
- Alles over Golfpass Dordogne
- www.rendezvousenfrance.com