Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Golfbaan De Texelse heeft 18 holes


Voor golfers die uit eerbied voor het edele spel keer op keer naar Groot-Brittannië of Ierland togen bestaat sinds dit voorjaar een prachtig nieuw alternatief in eigen land: neem de boot naar een linksbaan in één van onze eigen ‘overzeese gebiedsdelen’: Texel.Golfbaan De Texelse heeft, aan de hand van golfbaanarchitect Alan Rijks, een ‘upgrade’ gekregen naar 18 holes. En wat voor een! Een zandkasteeltje van ongekend niveau, dat ongetwijfeld de ‘top’-lijstjes gaat binnenstormen.
Zonder het typische Texelse landschap geweld aan te doen is meer dan zeventig duizend kubieke meter zand aan de bestaande duinpartijen toegevoegd. Daarmee is de lang gekoesterde wens van de golfende Texelaren en hun ‘badgasten’ in vervulling gegaan, want de metamorfose lijkt volledig gelukt. Op 5 juni wordt de nieuwe baan officieel geopend.
De nieuwe holes (2e negen) van De Texelse golfclub. Fairway hole 15 - FOTO RUUD TAAL

Veeleisende golfbaan

Alle topjes en dalletjes - en dat zijn er nogal wat - van de nieuwe holes zijn met astronomische precisie aangelegd tussen de ‘oude’ 9-holes baan en het Nationaal Park Duinen van Texel, zonder daarbij de zeldzame velduil en beschermde noordse woelmuis een haar te krenken. Sterker nog, door de omvorming van het vlakke polderland tot duingolfbaan zijn volgens kenners de natuurwaarden van het gebied fors toegenomen. Bij het zoeken naar verdwaalde ballen stuitten we inderdaad op tientallen eivormige ‘ballen’, weliswaar met een geschrokken, broedende duinbewoonster er bovenop. En niet alleen daarom zou je ‘voorzichter’ moeten slaan. Ook een greenkeeper adviseerde ons - met een brede glimlach - om op de nieuwe negen ‘andere clubs’ te gebruiken. En dat zei hij niet voor niets, want de baan is ‘veeleisend’ en ‘bescheidenheid’ siert de slimme golfer, zullen we maar zeggen.

Meedogeloze ballenfuiken

Alhoewel De Texelse niet direct aan zee ligt, zijn alle eigenschappen van een linksbaan onmiskenbaar aanwezig. De immer aanwezige wind in het grillige duinlandschap maakt de baan onvoorspelbaar en daardoor extra uitdagend. Vanaf de nieuwe duintoppen wuiven duizenden met de hand ingegraven helmgrasplantjes de golfers toe, maar vooralsnog geldt het jonge duingewas (nog) als ‘gur’. Daardoor is de baan momenteel iets vergevingsgezinder, maar als het jonge gewas ooit stevig geworteld is zullen het ongetwijfeld meedogenloze ballenfuiken blijken.
De nieuwe holes (2e negen) van De Texelse golfclub Bielzenbunker op hole 18 - FOTO RUUD TAAL
Evenals de ‘gapende’ bielzenbunker op hole 18, de Dooiemanskuul, een getrouwe kopie van de 4e op de Royal St. George’s in Kent. Auteur en Texelse-lid Jan Heemskerk, die elke tee box van een passende limerick heeft voorzien, verhaalt over deze hole:
Mocht je bal in die zandbunker stuiten dan kun je naar de dagzege fluiten. Uit de Dooiemanskuul is je kans minuscuul om de hole met een par te besluiten.

Hoog niveau

De uitbreiding heeft van De Texelse een 18-holes baan van hoog niveau gemaakt; niet in de laatste plaats omdat het hoogste punt van Texel op de tee box van hole 16, ‘de Hoge Berg‘ (+15,3 m), ligt. Het uitzicht op de top is beslist de moeite waard, maar de ‘valkuilen’ in de baan zijn minstens zo interessant. Vooral beginnende golfers zullen zich moeten realiseren dat hier écht golf gespeeld dient te worden om niet in ál te grote problemen te geraken. Als een van de hulpmiddelen daarbij torent op hole 13 ‘de IJzeren Kaap’ boven het landschap uit; een baken dat in vroeger tijden de zeelui op de Waddenzee richting gaf, maar nu de golfers begeleidt op hun tocht over de sterk glooiende - en soms ‘verstopte’ - fairways.

De eerste ervaringen van de eigen leden hebben zich intussen al vertaalt in een stijging van de handicaps. Baanmanager Roland-Jan Schippers is zich daar goed van bewust en bekijkt voortdurend hoe de ‘nieuwe negen’ zo vriendelijk mogelijk kunnen worden gemaakt. Maaien en snoeien van de hoge en dikke rough lijkt soelaas te bieden, zodat ook de mindere golf-goden zich er thuis kunnen voelen.

Maar, een uitdaging blijft het!
Heeft u zelf de nieuwe Texelse holes al eens gespeeld? Laat dan een review achter op onze website. Ga naar: golfreiswijzer.nl.

De nieuwe holes (2e negen) van De Texelse golfclub afslag hole 14. FOTO RUUD TAAL

Algemene informatie:
Tel.: 0222 316539
Greenfee 18 holes, weekdagen-weekend: € 70-75; 9 holes: € 38,50-43,50
T/m 17 jaar: -/- 50%
Verschillende hotels bieden speciale golf-arrangementen aan.
www.texelse.nl