Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Perfect golfen aan Costa Brava


Wie op zoek is naar de ideale combinatie van cultuur, natuur, gastvrijheid, golfklimaat, gastronomie en uitdagende golfbanen kan nu stoppen: de Costa Brava heeft het allemaal. Golfreiswijzer speelde eind april 2014 op een paar van de acht grote golfcomplexen van dit unieke gebied in het noordoosten van Spanje.


De Costa Brava ligt ten noorden van Barcelona. In het noorden grenst het aan de Pyreneeën, terwijl aan de oostkant het warme water van de Middellandse Zee de fraaie kust toucheert. Door deze ligging is het hele jaar door een heerlijk golfklimaat gegarandeerd: niet te heet in de zomer en niet te koud in de winter.

Peralada Golf Club

In Peralada, ten noordoosten van Figueres, ligt het zeer fraaie resort van Peralada Wine Spa & Golf. Vijf sterren prijken op de muur van het hotel dat direct aan de 18-holes golfbaan ligt die in 1993 werd geopend. Achter de driving range ligt een 9-holes Pitch&Putt-baan, Catalaanse stijl, met holes tussen de 44 en 108 meter, bomen die in de weg staan en bunkers.
Spelen op de par-71 baan van de Peralada Golf Club laat zich het best omschrijven als een heerlijke en stille wandeling door een mooi park. De baan is lichtglooiend met fraaie boompartijen, niet al te moeilijk maar uitdagend genoeg voor elk niveau. De greens waren in mei al lekker snel, verraderlijk en hobbelvrij.
het zeer fraaie resort van Peralada Wine Spa & Golf. Vijf sterren prijken op de muur van het hotel dat direct aan de 18-holes golfbaan ligt die in 1993 werd geopend. Achter de driving range ligt een 9-holes Pitch&Putt-baan, Catalaanse stijl, met holes tussen de 44 en 108 meter, bomen die in de weg staan en bunkers. <br />
Spelen op de par-71 baan van de Peralada Golf Club laat zich het best omschrijven als een heerlijke en stille wandeling door een mooi park. De baan is lichtglooiend met fraaie boompartijen, niet al te moeilijk maar uitdagend genoeg voor elk niveau. De greens waren in mei al lekker snel, verraderlijk en hobbelvrij. <br />
Peralada kent niet echt veel waterhindernissen, maar de 18de hole is wel een plaatje. Eindigen met een par-3 hole is vaak niet heel leuk, maar de slot-hole van Peralada is zeker een uitzondering op deze regel. Vanaf de backtee meet de achttiende 214 meter waarvan meer dan de helft van de afstand over water moet worden afgelegd. De overige tees zijn aan de linkerkant van het water op schiereilandjes gebouwd. Terugkijkend vanaf de green zie je het mooie hotel met op de achtergrond de uitlopers van de Pyreneeën.

Voor eten, drinken en slapen hoef je het resort niet te verlaten. Naast een uitstekende keuken beschikt het hotel over eigen wijnkelders en een aparte wijnbar. Zelf de Spa heeft diverse op wijn gebaseerde behandelingen en elixers.
Peralada is slechts 40 minuten rijden vanaf het vliegveld van Girona en ligt op 30 minuten rijden van de Franse grens.

Greenfees

Een greenfee voor 18 holes varieert van €60 in het laagseizoen tot €80 in het hoogseizoen. Speel je op maandag, dan liggen deze prijzen tussen €49 en €64 .
Er zijn diverse pakketten te boeken, inclusief buggy en menu.
De par-3 baan mag je voor €15 spelen, in het hoogseizoen voor €21 .
www.golfperalada.com
Heeft u de golfbaan al eens gespeeld? Laat dan een review op onze website achter. Ga naar: Peralada Golf Club

Dalí Theater Museum en meer

Vanaf Peralada is het slechts een kwartiertje rijden naar het Dalí Theater Museum in Figueres, een klein gezellig stadje, de hoofdstad van Alt Emporda. De meeste mensen zullen ongetwijfeld wel iets kennen van de kunstenaar Salvador Dalí, maar fan of niet, dit museum doet jong en oud versteld staan van zijn enorme collectie schilderijen, bouwwerken, sieraden en meubels.
Dalí Theater Museum in Figueres
Na een bezoek aan het museum is een lunch in het Duran Hotel & Restaurant, slechts twee minuten lopen, een mooi vervolg. Meer informatie over Dalí en het museum op: www.salvador-dali.org.

Club Golf d’Aro - Mas Nou

Op 300 meter boven zeeniveau ligt de spectaculaire golfbaan van Club Golf d’Aro - Mas Nou. De baan ligt bij het voor strandliefhebbers bekende Platja d’Aro. Zo’n 90 kilometer van Barcelona en 35 kilometer van Girona. Een fraaie kronkelweg, waarlangs enkele (tweede) huizen van internationale beroemdheden zijn gebouwd vanwege het mooie uitzicht op zee, leidt naar het grote Hapimag-resort dat midden in de golfbaan van Club Golf d’Aro ligt.

Golf d’Aro is een baan waar goed coursemanagement een must is. Wie de baan voor de eerste keer speelt zal regelmatig een bal diepe afgronden in zien storten die geen onderdeel uitmaken van de baan. Weet je de bal op de fairway te houden en redelijk binnen zicht, dan is een goede score zeker haalbaar. Als het helder weer is, moet je er vooral niet op vertrouwen dat je medespelers met je meekijken. De uitzichten op zee en op het natuurpark Gavarres zullen menig golfersoog doen afdwalen.
Op 300 meter boven zeeniveau ligt de spectaculaire golfbaan van Club Golf d’Aro - Mas Nou.
Het gebruik van een buggy is geen overbodige luxe. Veel van de holes lopen van hoog naar laag of andersom. De langste en moeilijkst par 3 is die van hole 11. Vanaf wit meet de afstand naar de vlag 190 meter de hole speelt van hoog naar laag. Tussen teebox en green zie je vanaf de tee niet veel meer dan bomen, struiken en narigheid, wat de hole veel langer doet ogen.
Ook Golf d’Aro heeft een volwaardige 9-holes Pitch&Putt-baan die voor spelers van elk niveau flink uitdagend is.

Greenfees

18 holes laagseizoen:
€75 weekdagen
€84 weekend en feestdagen

18 holes hoogseizoen
€84 weekdagen
€99 weekend en feestdagen

18 holes Pitch&Putt varieert tussen €20 en €26
9 holes Pitch&Putt varieert tussen €16,50 en €23

Buggy voor 18 holes: €46

Kijk voor meer informatie over Golf d’Aro op www.golfdaro.com.
Heeft u de golfbaan al eens gespeeld? Laat dan een review op onze website achter.
Ga naar: Golf Club D’Aro-Mas Nou

Tip: Sallés Hotel Mas Tapiolas

Op de weg terug van de hiervoor genoemde golfbanen naar Girona toe ligt in het plaatsje Santa Christina d’Aro het authentieke en zeer sfeervolle Sallés Hotel Mas Tapiolas. Dit 4-sterren hotel beschikt naast faciliteiten voor een ontspannen verblijf in de natuur over een uitstekende keuken. De gerechten zijn gebaseerd op de traditionele Catalaanse keuken en er wordt veel met regionale seizoensproducten gewerkt.

Kijk voor meer informatie op www.hotelmastapiolas.com.

Golf Girona

De Engelse golfbaanarchitect Hawtree noemde het een van zijn beste creaties ooit: de 18-holes golfbaan van Golf Girona. Gelegen op 4 kilometer van de gelijknamige stad. Bij aankomst doet de golfbaan in eerste instantie wat minder chique en verzorgd aan dan de andere golfbanen in de Costa Brava, maar laat je daardoor niet van de wijs brengen: Golf Girona is een geweldige uitdagende golfbaan die mooi geïntegreerd is in het landschap. Als enige baan in Spanje is Golf Girona volledig in- en doorgezaaid met het hoogwaardige Penncross-gras.
Golf Girona. De eerste negen holes zijn zeer uitdagend waarbij alle clubs uit de tas gebruikt kunnen worden. Op de tweede negen spelen alle holes van een verhoogde tee, aangekleed met stenen uit de streek.  Veel holes vormen doglegs, de een wat sterker dan de ander, die door valleien lopen en die omringd zijn met bomen. Benelux-golfers zullen regelmatig een Ardennen gevoel hebben, ook vanwege het iets ruig aandoende karakter van de holes.
De eerste negen holes zijn zeer uitdagend waarbij alle clubs uit de tas gebruikt kunnen worden. Op de tweede negen spelen alle holes van een verhoogde tee, aangekleed met stenen uit de streek. Veel holes vormen doglegs, de een wat sterker dan de ander, die door valleien lopen en die omringd zijn met bomen. Benelux-golfers zullen regelmatig een Ardennen gevoel hebben, ook vanwege het iets ruig aandoende karakter van de holes.

Wil je golfronde mooi besluiten en ben je in vorm, speel de achttiende hole dan van de backtee. Let dan niet teveel op de huizen aan de linkerkant, op de smalle naar links aflopende fairway en op de lange bomenrijen aan de rechterkant van de fairway, dan komt het vast goed. De achttiende loopt langzaam naar beneden, terug naar het clubhuis met het zonnige terras.

Greenfees

9 holes laagseizoen: €35
18 holes laagseizoen: €53
9 holes hoogseizoen: €50
18 holes hoogseizoen: €76

Kijk voor meer informatie op www.golfgirona.com.
Heeft u de golfbaan al eens gespeeld? Laat dan een review op onze website achter.
Ga naar: Golf Girona

PGA Catalunya

Een paar weken geleden hebben we al uitvoerig bericht over deze golfbaan. De Stadium Course van PGA Catalunya is dit jaar opnieuw verkozen tot beste golfbaan van Spanje, staat steeds in de top-3 van beste golfbanen van continentaal Europa en hoort bij de 80 beste golfbanen van de wereld. Lees het artikel nog eens op: Golfreiswijzer.nl
PGA Catalunya


Reizen naar de Costa Brava

De Costa Brava is per vliegtuig goed te bereiken vanuit Nederland. Transavia en Vueling vliegen direct op Barcelona en Transavia landt ook op Girona. Kijk voor het golftassenbeleid van diverse maatschappijen op golfreiswijzer.nl.

Tekst en foto's: Bert van der Toorn