Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Mooiste golfbanen volgens VisitBritain


Eind september komt de Ryder Cup naar Gleneagles in Perthshire, Schotland. Voor VisitBritain, het officiële toeristenagentschap, is dit een mooie gelegenheid om ook enkele speciale banen onder de 2500 andere golfbanen in Groot-Brittannië onder de aandacht te brengen.


Naast het spectaculaire Gleneagles, waar van 26 t/m 28 september 2014 de Ryder Cup wordt gespeeld, heeft Groot-Brittannië nog veel meer te bieden aan de echte golfliefhebbers. Er zijn veel golfbanen met uitzicht op spectaculaire kustlijnen, met prachtige 5-sterren hotels en/of bij historische steden. De portemonnee zal er niet blij van worden, maar het golfershart des te meer. VisitBritain stelde een lijstje samen met 10 unieke golfbanen waar ook naast een ronde golf nog voldoende te zien en te doen is. In willekeurige volgorde:
Gleneagles
1 - St Andrews in Fife, Schotland, ‘the home of golf’, heeft natuurlijk de allerbekendste golfbaan. De beroemde Old Course van St Andrews is echter wel zo populair dat er voor starttijden vrijwel altijd moet worden geloot. Er zijn ook starttijden via pakketten te verkrijgen, maar daarbij wordt het boeken van een starttijd op een andere golfbaan verplicht. Geen probleem voor de echte golfer natuurlijk. Starttijden en offertes kunnen worden geregelde via de website van St Andrews Links. De andere banen die onder St Andrews Links vallen zij de New Course, de Castle Course, de Jubilee Course, de Duke’s en de Eden Course.

Het plaatsje St Andrews, met de oudste universiteit van Schotland, is zelf ook al een bezichtiging waard. Vlakbij de Old Course huist het British Golf Museum dat elke golfer een keer bezocht moet hebben. Andere pittoreske plaatsjes in de buurt zijn Anstruther, Elie and Crail. Kijk voor meer informatie over St Andrews op www.visitstandrews.com.

2 - Op de Twenty Ten Course van het Celtic Manor Resort in Zuid-Wales werd in 2010 de Ryder Cup gespeeld Het resort is bij Newport heeft naast deze beroemde baan nog twee 18-holes banen. Als u hier in de buurt bent moet u ook absoluut de gezellige plaats Cardiff bezoeken en vergeet ook niet te genieten van de sfeer en het eten en drinken in één van de vele gastropubs die Wales rijk is.

3 - Royal Lytham & St Annes aan de Lancashire kust van Engeland ligt slechts 10 kilometer van Blackpool verwijderd en was al meerdere malen gastheer voor The Open en de Ryder Cup. De baan uit 1886 wordt beschouwd als een van de eerste linksbanen in de wereld. Meer info op www.royallytham.org.

4 - De Royal Portrush Golf Club ligt bij Coleraine in Noord-Ierland op een uur en kwartier rijden van Belfast. Het is een van de meest uitdagende linksbanen ter wereld en het is de enige baan in Ierland waar The Open ooit werd gespeeld. Op 10 mijl afstand ligt de indrukwekkende rotsformatie ‘Giant’s Causeway’, ooit ontstaan door vulkanische actviteiten. Dit gebied met zo’n 40.000 basalt-rotsen staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
www.royalportrushgolfclub.com.

5 - Carnoustie Golf Links, nog zo’n bekende naam aan de Schotse oostkust, heeft drie 18-holes banen. Als de Tour speelt op Carnoustie dan gaat het om de Championship Course, maar de Burnside en de Buddon zijn minstens zo interessant en uitdagend. Om je goede spel te vieren is een bezoek aan de Glencadam whisky distilleerderij bij Brechin een aanrader. Een half uurtje rijden van Carnoustie, dus zorg voor een Bob.
www.carnoustiegolflinks.co.uk.
Hole 17 Carnoustie
6 - Sunningdale Golf Club in Berkshire, Engeland, ligt op een half uur van het vliegveld London Heathrow. Volgens sommigen is Sunningdale voor Amerikaanse bezoekers de baan die de meeste overeenkomsten heeft met Augusta. Sunningdale heeft twee 18-holes banen, de Old Course en de New Course, kronkelend door heide en bos.
www.sunningdale-golfclub.co.uk.

7 - Turnberry. Op een uur rijden van Glasgow ligt sinds 1902 deze linksbaan De baan biedt geweldige uitzichten op de eilanden Ailsa Craig en Arran en met helder weer is zelfs Ierland te zien. Het Turnberry Resort Hotel heeft uitgebreide spa- en fitnessfaciliteiten.
www.turnberrygolfclub.net
www.turnberryresort.co.uk

8 - Royal St George’s in Kent ligt aan de oostkust van Engeland, ten noorden van Dover. De golfclub werd rond 1880 opgericht en The Open werd er al 14 keer gespeeld. Kent is voor bezoekers die met de ferry naar Dover gaan het eerste contact met de Engelse bodem. Breng een bezoek aan de middeleeuwse stad Canterbury, bekijk de krijtrotsen van Dover, of ga naar het kasteel van Dover.
www.royalstgeorges.com.

9 - Ganton Golf Club Deze golfbaan, vlakbij Scarborough in North Yorkshire, Engeland is iets minder bekend qua naam in Nederland, maar is zeker de moeite waard. De golfbaan uit 1891 ligt op drie kwartier rijden van de 2000 jaar oude stad York en op een steenworp afstand van het natuurgebied North York Moors. Deze geonduleerde mix tussen links en heide, met een vrij zanderige ondergrond staat hoog in de rankings van mooiste banen van Europa. In 1949 werd hier de Ryder Cup gespeeld.
www.gantongolfclub.com.

10 - Royal Birkdale, 35 minuten ten noorden van Liverpool in het noordwesten van Engeland, is verkozen tot beste baan van Groot-Brittannië. Sinds de oprichting van de Birkdale Gol Club in 1889 werden hier de allergrootste toernooien gespeeld: Ryder Cups, The Open, PGA Matchplay, Walker Cup, Amateur Championships en Brits Opens, waarvan de meest recente in juli van dit jaar. De baan ligt bij wat ze wel noemen de Engelse Golfkust, met zo’n 20 banen waaronder Royal St Lytham & St Anne’s in Lancashire, en Royal Liverpool in Hoylake. Geniet van de natuur of combineer een golfbezoek met een bezoek aan Liverpool of Manchester.
www.royalbirkdale.com.