Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Ontdek de andere kant van Portugal


Attentie golfers! Het wordt hoog tijd om die reisgidsen eens wat verder door te bladeren. Natuurlijk is de Algarve een prachtige golfbestemming, maar u heeft het echte Portugal nog niet gezien als u nog nooit in het noorden van het land bent geweest.


In het noordelijke deel van Portugal vindt u nog fraaie historische steden, prachtige bergen, uitgestrekte natuurgebieden en wijngaarden, hagelwitte, rustige(!) stranden en golfbanen om nooit te vergeten. En het mooiste is: die golfbanen liggen met smart op u te wachten! In april 2015 bracht Golfreiswijzer een bezoek aan vijf golfbanen rond Porto en de verrassingen waren groter dan verwacht.

De eerste golfverrassing begint voor ons al op Schiphol, waar een toestel op ons wacht met daarop in grote letters ‘PGA’. Het blijkt helaas geen privéjet te zijn van de Professional Golf Association of Portugal, maar een toestel van PGA Portugália Airlines dat in 2007 werd overgenomen door TAP Portugal. Binnen 2,5 uur vlieg je van Schiphol naar Francisco Sá Carneiro Airport, Porto.

 Oporto Golfe Club Portugal (Copyright: Bert van der Toorn)

Oporto Golf Club

De eerste en oudste golfbaan die we bezoeken is de Oporto Golf Club bij Espinho. De golfclub werd in 1890 opgericht en is daarmee de oudste van het Iberisch Schiereiland en de op-een-na oudste van het Europese vasteland. De Oporto Golf Club heeft de enigszins dubieuze, maar toch bevestigde eer het allereerste onafgebroken, open golftoernooi ter wereld te hebben georganiseerd: de Skeffington Cup van 1891. (Charles N. Skeffington was tussen 1890 tot 1900 de eerste voorzitter van de golfclub). De golfclub werd opgericht door Engelse handelaren die waren geďnteresseerd in de port en lidmaatschap was de eerste negen jaar ook echt alleen voorbehouden aan de Engelsen. Pas vanaf het tiende jaar werden ook Portugezen toegelaten op de toen nog 9-holes baan. Het clubhuis wemelt van de memorabilia van de rijke geschiedenis van de club en is alleen daarom al de moeite van het bezoeken waard. De golfbaan zelf is zeker leuk en is echt nog een linksachtige baan in de oude stijl. Niet heel spectaculair, maar zeker niet makkelijk door de kleine, prima greens. De eerste vier holes lopen langs het zandstrand, de rest van de baan is vrij vlak en open met karakteristieke begroeiing.

Hoewel Oporto nog echt een ledenbaan is, zijn bezoekers van harte welkom. De prijs van een greenfee ligt tussen de 60 en 75 euro. Golfbaan: www.oportogolfclub.com
Overnachting: 5* Hotel Solverde Spa & Wellness in Espinho onder Porto, 12 min. van Oporto Golf Club.
Prijs: 2-pers. kamer vanaf 109 euro
Estela Golfe Club Portugal (Copyright: Bert van der Toorn)

Estela Golf Club

Hoe Links wilt u het hebben? Bij de 18-holes baan van Estela Golf Club staan de witte paaltjes echt in het witte zandstrand gestoken. Gemengde gevoelens overheersen bij het afslaan. Je wilt dolgraag naar dat strand toe, je wilt met je voeten door de golven van de Atlantische Oceaan lopen, maar je golfbal moet op Estela toch echt op de fairway blijven. Aan de andere kant loert de kleurrijke rough, maar ook daar wil je liever niet in komen met je afslag. Toch is golfen op Estala een feest voor golfers van elk niveau. De fairways zijn meestal breed genoeg en goed bereikbaar vanaf elke teebox. De greens zijn goed en snel en het uitzicht over de zee blijft fantastisch. Je kunt het je met de populariteit van de Nederlandse linksbanen en die bij de kust van de Portugese Algarve bijna niet voorstellen, maar bij Estela zitten ze met smart te wachten op bezoekers. Probeer het weekend als greenfeespeler te vermijden want dan trekken de Portugezen wel massaal naar deze heerlijke golfbaan. Doordeweeks is de kans echter groot dat je niemand in de baan tegenkomt en wat is er nu mooier dan al golfend een rustige wandeling door de duinen te maken?

Een greenfee op Estela ligt rond de 75 euro.
www.estelagolf.pt

Axis Golfe Ponte de Lima

Axis Ponte de Lima Golfe Club (Copyright: Bert van der Toorn) Liefhebbers van de golfbanen in de Ardennen zullen blij verrast worden door de enorme uitdaging van Axis Golfe Ponte de Lima. Vrijwel geen hole is vlak en geen hole is recht op deze sterk beboste baan bij Ponte de Lima. Zonder buggy kan je beter niet aan je ronde te beginnen, zonder een flinke voorraad ballen ook niet. Vooral de eerste negen kent hoogteverschillen die de hoop op een goede score snel kan laten verdwijnen. De derde hole is met 622 meter vanaf wit een van de langste par-5’s van Europa. Bij het spelen van hole negen vraag je je echt af hoeveel port de ontwerpers hadden gedronken bij het tekenen van deze baan. De tweede slag op deze hole moet over een doorgaande weg worden gespeeld, een weg die je vanaf de hooggelegen witte en gele tee niet eens ziet liggen. Een harde bal naar links kan maar zo eindigen op een huis of erger, een rijdende auto. De tweede negen ligt iets vlakker, maar ook bij hole 13 en 14 is het hoogteverschil tussen tee en green aanzienlijk. Een spectaculaire baan met fraaie uitzichten, maar met misschien iets te veel doglegs. De baan uit 1995 ligt op 70 kilometer van Porto en op 2 kilometer van Ponte de Lima, naar het schijnt de oudste stad van Portugal.

Greenfee Golfe Ponte de Lima: 55 euro
Golfbaan: www.axishoteis.com.
Overnachting: Axis Ponte de Lima Hotel, bij de golfbaan, 45 min. van Estela.
Prijs: 2-pers. kamer vanaf 50 euro

Heeft u bovenstaande golfbanen al eens gespeeld? Laat dan een beoordeling achter op onze website. Ga naar:
Estela Golfe Clube
Ponte de Lima Golfe
Oport Golfe Club