Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Ryder CuP 2022 naar Rome


Rome heeft de Ryder Cup 2022 toegewezen gekregen. Dat heeft de organisatie van de Europese Tour maandag 14 december 2015 laten weten. De tweejaarlijkse wedstrijd tussen Amerika en Europa zal worden gespeeld op de The Marco Simone Golf and Country Club, op 17 kilometer van het centrum van Rome.


Voorafgaand aan de uitgekomen droom van de Italianen zullen er nog drie edities worden gespeeld. In september 2016 is het de beurt aan de Hazeltine National Golf Course in het Amerikaanse Chaska, bij Minneapolis, Minnesota. In 2018 staan beide ploegen tegenover elkaar op Le Golf National, vlakbij Parijs. De Amerikaanse stad Kohler mag de populaire ontmoeting voor 2020 organiseren op het indrukwekkende Whistling Straits. Pas daarna, in het najaar van 2022, is de Marco Simone Golf and Country Club bij Rome de gelukkige en vereerde host van de 44ste editie van dit unieke golfevenement.

Alleen Golf Valderrama in Spanje (1997) en Le Golf National bij Parijs (2018) zijn de Italiaanse golfbaan dan voorgegaan als het gaat om Ryder Cups die werden gespeeld op het Europese vasteland. Verder vonden alle in Europa gespeelde Ryder Cups plaats in het Verenigd Koninkrijk of Ierland.De strijd voor het organiseren van de Ryder Cup in 2022 ging nog tussen vier landen: Spanje, Duitsland, Oostenrijk en ItaliŽ (zie dit artikel op Golfreiswijzer.nl), maar ItaliŽ trok aan het langste eind. Bij die beslissing gaat het echter niet alleen om het hebben van een mooie golfbaan. De aanbiedingen (Ďbidsí) worden door de speciale commissies die de bids moeten evalueren op vijf punten beoordeeld en geÔnspecteerd:
- de bewijsbare steun en betrokkenheid van onder meer regering, politiek, organisaties en de golfbond;
- de inzet en belofte voor het bouwen van een golffaciliteit van wereldklasse;
- de nabijheid van een grote (wereld)stad, een uitstekende infrastructuur en faciliteiten passend bij zoín groot evenement;
- commerciŽle mogelijkheden voor The Ryder Cup;
- inzet van het land voor de ontwikkeling van golf, integratie van golf met toerisme en het zakenleven, professioneel golf op elk niveau en het hebben (of gehad hebben) van Ryder Cup-waardige spelers.

ItaliŽ voldeed aan alle eisen en vooral de belofte de Marco Simone golfbaan volledig te renoveren en klaar te maken voor de Ryder Cup werd hartelijk verwelkomd. Een ander detail dat misschien nog wel meer de doorslag gaf was de toezegging op 7 miljoen euro extra prijzengeld beschikbaar te stellen voor het Italiaans Open , verdeeld over 11 jaar, beginnend vanaf 2017. In 2016 zal het prijzengeld van het Italiaans Open al worden verhoogd van 1,5 naar 3 miljoen euro.

Qua Italiaanse geschiedenis was Constantino Rocca de eerste Italiaan die meespeelde in de Ryder Cup, op The Belfry in Engeland in 1993. Ook de edities van 1995 en 1997 (winst op Woods) was Rocca van de partij. In 2010 maakten de Italiaanse broers Edoardo en Francesco Molinari de fans gek op Celtic Manor in Wales. ItaliŽ organiseerde 54 wedstrijden van de European Tour en 20 keer was er winst op de European Tour voor een Italiaan, waarvan vijf keer voor Rocca.

Kijk voor alle informatie en geschiedenis van de Ryder Cup op www.rydercup.com.