Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Koninklijke Haagsche geroemd in Europa


Bij het uitkomen van de ranglijsten van de baanbeoordelingswebsite Top100golfcourses, bleek de Koninklijke Haagsche de een-na-beste golfbaan van het Europese vasteland te hebben. UGC De Pan maakte een sprong naar de top-10.

Voor de beoordelingen van golfbanen maakt Top100Golfcourses.co.uk gebruik van een groot en ervaren internationaal team en van een doordacht rankingsysteem. Ook worden betrouwbare ranking-lijsten uit de te beoordelen landen onder de loep genomen.

Golfclub Koninklijke Haagsche Golf & Country Club (Copyright: Golfreiswijzer) De Koninklijke Haagsche en UGC De Pan staan in de top-10 van de lijst van beste golfbanen van het Europese vasteland:

(plaats - naam - positie 2015)

01 Morfontaine - Frankrijk (ongewijzigd)
02 Koninklijke Haagsche (vanaf 9)
03 PGA Catalunya Stadium Course - Spanje (ongewijzigd)
04 Les Bordes - Frankrijk (vanaf 5)
05 Chantilly, Vineuil - Frankrijk (vanaf 6)
06 Fontainebleau - Frankrijk (vanaf 10)
07 Sotogrande - Spanje (vanaf 15)
08 Valderrama - Spanje (vanaf 4)
09 UGC De Pan (vanaf 24!)
10 Monte Rei North Course (vanaf 12)

De overige Nederlandse golfbanen staan op de volgende plaatsen in de top-100:
11 Kennemer G&CC (ongewijzigd)
13 Noordwijkse (vanaf plaats 2!!)
45 Eindhovensche (vanaf 46)
54 Hilversumsche (vanaf 62)
71 Lage Vuursche (NIEUW)
72 Rosendaelsche (vanaf 67)

De Koninklijke Haagsche is ook de enige Nederlandse baan die in de laatste versie van de top-100 banen van de wereld staat (plaats 98) en is daarmee één van de slechts twee golfbanen van het Europese vasteland die in die lijst voorkomen. De andere baan is natuurlijk het Franse Morfontaine, de nummer-1 van het Europese vasteland, die de 34ste plek in beslag neemt.

Volgens de beoordelaars dankt de Haagsche de flinke stap richting de koppositie aan de recente renovaties die door architect Frank Pont zijn doorgevoerd. De baan uit 1938 werd ontworpen door de beroemde golfbaanarchitecten Colt en Alison.

Ook voor de hoge ranking van UGC De Pan werd Frank Pont geroemd als de man die deze oude bos- en heidebaan weer nieuw leven had ingeblazen. De Colt-baan wordt vergeleken met het Engelse Sunningdale, wat niet heel verwonderlijk is.

Kijken we verder naar de recente lijst van de 25 beste Nederlandse golfbanen volgens Top100golfcourses, dan zie we daar enkele nieuwkomers:
Plaats 20 - Lochemse
Plaats 21 - Lauswolt
Plaats 22 - Rijk van Nunspeet (N/O)
Plaats 23 - Domburgsche
Plaats 25 - De Dommel

De vraag van de makers van de lijst blijft of wij Nederlanders het eigenlijk wel eens zijn met deze lijst? Is de duikeling van de Noordwijkse (van 1 naar 4) wel terecht en moeten ook banen als de Efteling en de Twentsche er bijvoorbeeld niet bij staan.

Heeft u de Koninklijke Haagsche gespeeld? Laat dan een beoordeling achter op onze website.

Natuurlijk kunt u ook uw beoordelingen van andere golfbanen achterlaten via Golfreiswijzer.nl. Zo draagt u uw steentje bij aan de buitenlandse rankings.