Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Verdura Resort SiciliŽ - ongekende klasse


Zodra je het label van Rocco Forte Hotels ziet, weet je dat je gaat genieten. Ben je dan ook nog eens op het Verdura Resort op SiciliŽ, dan weet je dat je ook heerlijk zult gaan golfen. Golfreiswijzer deed daarom maar wat graag mee aan de Rocco Forte Invitational, met als gastheer Sir Rocco Forte zelf.


Het Verdura Resort ligt verscholen aan de zuidwestkust van SiciliŽ, tussen de vissersplaats Sciacca en de Vallei van de Tempels in. Verscholen, ook al praten we hier over een resort met twee 18-holes golfbanen, een 9-holes par-3 baan, 4000 m2 spa-faciliteiten, 230 hectare park, een eigen kustlijn van bijna 2 kilometer en 203 kamers. Vanaf de SS115 kom je via een kort binnendoor weggetje bij de toegangspoort van het resort, dat je zelfs vanaf daar nog niet eens kunt zien. Pas als je vriendelijk en snel bent doorgelaten verschijnen de contouren van golfbanen achter de heuvels, enkele gebouwen en de lonkende blauwe golven van de Middellandse Zee. Het meest en eerst in het oog springende bouwwerk is de kasteeltoren Torre Verdura van het clubhuis, hoog opgesteld tussen de greens van de achttiende hole van zowel de East als de West course. Een uitzicht waar we de komende dagen nog volop van zullen genieten.

Westcourse verdura golf resort golfbaan SiciliŽ Foto copyright Bert van der Toorn

West Course

Hoewel we het even somber inzagen door het noodweer dat Europa vlak voor ons bezoekvhad geteisterd, lagen de golfbanen er uitstekend bij. Hier een daar was er in een kuil nog een tijdelijke waterhindernis te ontdekken, maar de goede ondergrond, de lichte zeewind en het zonnetje zou daar snel korte metten mee maken. Eerst maar even golftassen halen bij de caddiemaster, onder toezicht van de zeer behulpzame golfmanager en pro David Waters. Aan materiaal geen gebrek: sets van Titleist, Mizuno en Taylormade staan klaar voor golfers van elk niveau.
Verdura is ontworpen door Kyle Philips die onder meer ook tekende voor Kingsbarns en GolfsociŽteit De Lage Vuursche. De golfbanen omsingelen het resort op subtiele wijze. In 2012 werd van de East en de West Course een mooie samengestelde route van de holes gemaakt waarop de European Tour het Siciliaans Open speelde.

Voor ons was de West Course het eerste traject van het toernooi. Voor dit subtiel glooiende landschap is een buggy niet echt nodig. De eerste holes zijn lekkere opwarmertjes waarbij ruimte genoeg is voor lichte afzwaaiers, maar toch is het opletten geblazen: op slechts drie holes komen er minder dan vier bunkers voor, bunkers die overal zeer strategisch zijn geplaatst. Bij hole 8 en 9 is het vooral genieten van het uitzicht over de zee. Vanaf de par-3 tiende loopt de West Course weer de binnenlanden in en de holes worden duidelijk wat smaller en/of uitdagender. De laatste vier holes zijn weer een lust voor het oog met op de par-3 zeventiende kans op een Ďzeilboot-in-oneí, zo dicht loop je langs het strand.

East course Verdura Golf resort Golfbaan SiciliŽ Foto copyright Bert van der Toorn

East Course

Deze 18 holes lijken in het tweede deel iets meer de heuvels in te trekken, maar lopen is nog steeds geen probleem. De eerste negen holes liggen tussen hole 6 t/m 12 en 15 t/m 16 van de West Course, dus ook hier zijn de uitzichten weer prima geregeld. De par-3 zesde is klein, maar heel fijn. Slechts 108 meter is er nodig om midden op de green te landen. Maar de green is klein, snel, geonduleerd en vanaf de tee zie je alleen maar de golven van de zee die achter de green wachten op je bal. Doe daar ook nog een dosis zeewind bij en de kans dat je de bal tekort laat is reuze. De 18de is een prachtig slot van opnieuw een heerlijke dag linksgolf in de zon, met rechts de blauwe zee en achter de green het vooruitzicht op een uitstekende lunch. Helaas greep ons team op 1 puntje na net naast de prijzen, maar de echte hoofdprijs, die geweldige golfervaring op Verdura, kon niemand ons meer afnemen.

Celebrity Chef

Na het golfen is er op het resort genoeg aandacht voor de inwendige mens. Bij Trattoria Liolŗ, ťťn van de vier restaurants van het resort, wordt onze grote internationale groep spelers ontvangen met lokale heerlijkheden. Gerechten als ĎTartaartje van rode garnaal met ricotta en muntí, Zeebaars met eekhoorntjesbrood (porcini) van de Etnaí en ĎDadelpruimen met prickly pears (vijgcactus) en pittig ijsí passeren zeer smakelijk de revue terwijl de Engelse hotelier Sir Rocco Forte de indeling van de teams vrijgeeft.

Met respect

Verdura is het eerste golfresort van Rocco Forte Hotels. De naam Ďverwijst naar de grote familie van wie de grond ooit was. De luxe gebouwen en riante suites zijn een elegante mix van moderne architectuur met de kenmerken en kleuren van de Siciliaanse cultuur zoals okergeel en terracotta. Ook zijn vooral lokale materialen gebruikt voor de bouw, maar ook voor de inrichting. Het aardewerk komt uit de streek, de meubelen zijn speciaal voor Verdura ontworpen en gemaakt door Italiaanse ateliers en het complete resort is aangelegd in de vorm van een patroon op een antieke Siciliaanse tegel. Bovendien is de natuurlijke begroeiing van SiciliŽ zoveel mogelijk teruggebracht in het landschap dat nu meer dan 70.000 verschillende soorten planten kent.

Kook workshop verdura Golf Resort SiciliŽ Foto copyright Bert van der Toorn

Nog meer lokale lekkernijen

Ons gezelschap krijgt tijdens het verblijf ook een kookworkshop door Chef Gianluca Interrante die ons met veel humor laat ervaren hoe snel en eenvoudig je verse pasta en eigen saus kunt maken. Met verse, in stukjes gesneden en gemasseerde tomaten, oregano, basilicum, een uitje, aubergine en natuurlijk knoflook en olijfolie. ĎExtra vierge,í zegt Gianluca streng, Ďgeen olijfolie voor bakken en braden, je moet de olie gewoon niet laten verbranden.í Weg met die potjes saus!

ís Avonds worden we verwacht bij de Ulmo Estate van Planeta, een relatief jonge (1995) Siciliaanse wijnproducent van de gelijknamige familie Planeta, waar wijn maken toch al 17 generaties op het menu staat. Ulmo was de eerste van de zes Planeta-estates op het eiland en ligt vlakbij het plaatsje Sambuca, op 40 minuten rijden van Verdura. Elke estate heeft eigen karakteristieke druiven en wijnen door de diversiteit van het landschap van het SiciliŽ. Aangekomen bij een boerderij uit de 16de eeuw, altijd in de van oorsprong Spaanse familie geweest, verzorgt Chiara Planeta een korte rondleiding, een wijnproeverij en een heerlijk diner van Chef Angelo Pumilia. Dat ook bij het diner Planeta-wijn wordt geschonken is geen onverwachte bonus. Zorg wel voor een chauffeur!

Vallei van de Tempels SiciliŽ Foto copyright Bert van der Toorn

Vallei van de Tempels

Op drie kwartier ten zuiden van Verdura ligt bij de oude plaats Agrigento de Vallei van de Tempels, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Hoewel het vallei heet, moet je eerst een flink stukje omhoog om bij de bijzonder goed bewaarde overblijfselen van oude tempels, zuilen en graftombes te kunnen komen. Agrigento, in de zesde eeuw voor Christus opgericht als Griekse kolonie, was een stad van aanzien, waar later ook de Romeinen hun sporen hebben achtergelaten. Een bezoek aan de Dorische zuilen, de tempel van Hera, van Concordia en van Hercules mag niet ontbreken als je de zuidwestkant van SiciliŽ bezoekt.

De reis naar Verdura

Wij vlogen met Alitalia vanaf Schiphol naar Palermo Aiport, ook wel bekend als Falcone-Borsellino en als Punta Raisi Airport. Niet rechtstreeks, maar via een tussenstop in Milaan (Linate). De terugweg ging via een tussenstop op Rome (Fiumicino). Op zich prima verbindingen en korte tussenstops. Voor directe vluchten naar Palermo is vliegen vanaf het Duitse Weeze een goede optie. Van Palermo naar Verdura is met de auto ongeveer 1,5 uur rijden.

Executive Golf biedt Verdura Resort aan. 4 nachten met ontbijt en 2 greenfees p.p. in september v.a. Ä 689,- p.p. Dit is excl. vliegreis. Meer informatie op: www.executivegolf.nl

Over Rocco Forte Hotels

Sir Rocco Forte en zijn zus Olga Polizzi zijn in 1996 gestart met het label Rocco Forte Hotels. Inmiddels zijn er 11 hotels en resorts toegevoegd aan de groep die allemaal indrukwekkend en uniek genoemd mogen worden:
- Hotel de Russie in Rome
- Hotel Savoy in Florence
- Verdura Golf & Spa Resort op SiciliŽ
- The Balmoral in Edinburgh
- Brownís Hotel in London
- The Charles Hotel in MŁnchen
- Villa Kennedy in Frankfurt
- Hotel de Rome in Berlijn
- Hotel Amigo in Brussel
- Hotel Astoria in St Petersburg
- Assila in Jeddah

Kijk voor meer informatie op Rocco Forte Hotels

Ook eens gespeeld op Verdura? Laat dan een beoordeling achter op Golfreiswijzer.nl