Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Golfen in de wereld van Miss MarpleGolfers kunnen in Devon en Cornwall hun hart ophalen. De ene baan is nog mooier dan de ander. Veel banen liggen in een geaccidenteerd landschap. Vaak zijn ze voor zowel de beginnende als de geoefende speler aantrekkelijk om te bespelen. Maar er zijn er ook (zoals het chique Boveay Castle Golf Course) waar een beginnend golfer alleen maar gefrusteerd kan raken.
Mooi meegenomen is ook dat golfers die de wens koesteren ooit eens op Pebble Beach Course in Californië te golfen, zich een hoop geld kunnen besparen. Thurlestone Golf Club in Devon wordt door kenners vaak vergeleken met de fameuze Californische baan. Het grote verschil is de greenfee. De Engelse baan vraagt 35 euro terwijl op Pebble Beach 450 dollar voor een rondje van 18 holes moet worden neergeteld.
Onze redacteur Toon van Winden bezocht vijf golfbanen in Devon en Cornwall. U kunt zijn wederwaardigheden lezen bij de betreffende banen.

Bovey Castle Golf Course


In het hart van Dartmoor National Park in Devon ligt Bovey Castle waaromheen de golfbaan is gesitueerd. Zonder overdrijving kan een beschrijving van deze entourage slechts in superlatieven worden gegeven. Het complex van hotel en golfbaan kent de chique grandeur van een wereld waarin geld slechts een ondergeschikte rol speelt. Het hotel en de baan zijn eigendom van Peter de Savary die ook eigenaar is van Skibo Castle in Schotland waar Madonna en Guy Ritchie zijn getrouwd.
Een ronde golf op deze baan kan in alle rust worden afgewerkt omdat het (greenfee-)beleid van de club is gericht op het vermijden van teveel spelers in de baan zodat met name hotelgasten op ieder gewenst moment tot een ronde golf kunnen beslissen.
Lees meer over Bovey Castle Golf Club op onze webpagina


Carlyon Bay Hotel Golf Course


Deze golfbaan is gelegen aan de zuidkust van Cornwall bij St Austell. De helft van de holes op deze baan zijn bovenop de rotsen direct aan zee gesitueerd en een deel van de baan ligt verder landinwaarts. De baan wordt doorsneden door een spoorweg die overigens nauwelijks in het zicht van de spelers komt en zeker geen hinder geeft. Wat enigszins afbreuk doet aan het prachtige uitzicht dat de baan biedt is de fabriek waar porseleinaarde verwerkt wordt die aan de golfbaan grenst.
Lees meer over Carlyon Bay Hotel Golf Course op onze webpagina


Dartmouth Golf & Country Club


Ruim vijf mijl buiten het historische havenstadje Dartmouth bevindt zich de Dartmouth Golf en Country Club. De golffaciliteiten omvatten hier een 18 holes “Championship course” (par 72) en een 9 holes (par 33) course. Deze banen zijn gelegen in een geaccidenteerd landschap en zijn voor zowel beginnende als geoefende spelers aantrekkelijk ontworpen. De fairways hebben in doorsnee een behoorlijke breedte en de rough naast de fairways is zodanig dat ballen er redelijk gemakkelijk kunnen worden teruggevonden. Leuke en vaak verrassend is het heuvelachtig karakter van de baan dat maakt dat vaak een “blinde slag” moet worden gedaan.
Lees meer over Darmouth Golf & Country Club op onze webpagina


Thurlestone Golf Club


Op het zuidelijkste punt van Devon, op zo’n vijf mijl ten zuidwesten van Kingsbridge vinden we de Thurlestone Golf Club. Deze inmiddels 105 jaar oude club ligt pal aan zee. De baan is gesitueerd boven op de (steile) rotsen die hier de kust van Devon vormen. Vanaf de baan heeft men werkelijke spectaculaire uitzichten op de zee en op sommige plaatsen op prachtige strandjes die tussen de rotsen zijn gelegen. Op diverse holes vormt het breken van de golven en het slaan van het water op de rotsen voor het continue achtergrondgeluid. De baan heeft een glooiend karakter en enkele greens zijn nabij de rotswand gesitueerd zodanig dat men vanaf de fairway de indruk heeft dat de bal over of naast de green onmiddellijk in peilloze diepte kan verdwijnen. (bij nadere beschouwing blijkt de baan echter wel vergevingsgezinder)
Lees verder over Thurlestone Golf Club op onze website


Trevose Golf and Country Club


Aan de noordkust van Cornwall op een schiereiland bij Padstow is Trevose Golf & Country Club gesitueerd. Deze inmiddels 80 jaar oude club heeft drie golfbanen, een 18 holes Championship course, een 9 holes Headland course en een 9 holes oefenbaan. De Championship course die we hebben gespeeld is een links baan die zich met regelmaat door grote golfers bezocht en bespeeld wordt en die zich ook al vaak in koninklijke belangstelling heeft mogen verheugen. Zowel de ligging als de kwaliteit van deze baan zijn daartoe duidelijk de aanleiding. Het panorama waarvan al spelend op deze baan genoten kan worden is zodanig dat het nooit verveelt.
Lees verder over deTrevose Golf and Country Club op onze webpaginaVan oudsher vormen de counties Cornwall en Devon een favoriete vacantiebestemming voor velen maar vooral voor de Britten zelf. Een trip door deze Zuidwestpunt van Engeland maakt dat ook alleszins verklaarbaar. De warme golfstroom zorgt voelbaar en zichtbaar voor een aangename omgeving. Voelbaar vanwege het aangename gematigde klimaat en zichtbaar vanwege de hier en daar uitdrukkelijk subtropische plantengroei. Het blijft verrassend om op dezelfde noorderbreedte als bijvoorbeeld Antwerpen met enige regelmaat palmbomen aan te treffen. De kustlijn van zuidwest Engeland biedt een gevarieerd beeld: Mooie brede zandstranden afgewisseld door steile rotsachtige woeste kuststroken. Op veel plaatsen maar met name langs de kust van Noord Cornwall kunnen surfers hun hart ophalen en zich sportief uitleven. Langs de gehele kust strekken zich vaak al eeuwenoude wandelpaden uit die veel afwisseling bieden, soms ook behoorlijke klim- en afdaalactiviteit vergen maar ook een aanzienlijk net van herbergen, tearooms of pubs bieden. Het binnenland van Devon verschilt enigszins van dat van Cornwall doordat het iets gecultiveerder oogt dan dat van Cornwall. Het landschap in Cornwall is ruiger, ruwer en rotsachtiger. Op enkele plaatsen in midden Cornwall wordt het landschap helaas ontsiert door geweldige kale bergen mijnafval. Deze afvalbergen worden omschreven als de “Cornish Alps”, een mooie omschrijving maar geen lust voor het oog. Overigens is het slechts mogelijk om vanaf de weinige autowegen een beeld te vormen van dit landschap. Cornwall en Devon worden doorsneden door een beperkt aantal autowegen die grotendeels tweebaans zijn. Het gebied kent slechts één vierbaans-autosnelweg, de M5 vanuit Exeter naar het noorden. Karakteristiek voor dit deel van Engeland is het fijnmazige net van smalle wegen die aan beide zijden begrensd worden door hoge groene hagen waarin een grote varieteit van planten en struiken te vinden is. Vanaf deze meestal bochtige weggetjes is het niet mogelijk het landschap te zien en misschien is dat ook maar beter want de chauffeurs hebben al hun aandacht voor de weg nodig. Met regelmaat vindt men op deze wegen de aanduiding: Single track road with passing places. Uiteraard vergen deze omstandigheden goede stuurvaardigheid maar hoe vaardig men ook is soms is passeren onmogelijk en moet men achteruit (en dat geldt dan uiteraard ook voor de auto’s die inmiddels achteraan gesloten zijn).

Rijden met caravan of camper is niet verboden op deze wegen maar het is zeker ook niet aan te raden. Ook voor fietsers is het op deze wegen niet echt genieten ofschoon je er af en toe toch een tegenkomt. Telkens weer rijdt je in dit deel van Engeland plaatsjes binnen die je het idee geven dat je elk moment een winkelende Miss Marple kunt aantreffen. De tijd lijkt te hebben stilgestaan in deze contreien. Industrie tref je hier nauwelijks. Naast toerisme (en alles wat daarmee samenhangt) vormt de agrarische sector hier de belangrijkste bron van inkomsten. Last but not least is vermeldenswaard dat de plaatselijke bevolking zich bijna zonder uitzondering kennelijk bewust is van het belang van het toerisme voor dit gebied: De mensen zijn voorkomend, hartelijk en gastvrij. Men stelt er zichtbaar een eer in het de gasten naar de zin te maken en heeft plezier in het werk. Een goed voorbeeld hiervan is het Headland Hotel in NewQuay (een viersterren-aanrader pal aan zee) van wie het mission statement is: “To be the best hotel in Cornwall for guests and staff alike.” In zo’n omgeving is het goed relaxen.

Meer informatie op: www.cornwall-devon.com