Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

The Links Valley eerste omkeerbare golfbaan in Europa


Op het moment dat ik dit verhaal tik, staat de teller op 203 dagen en 23 uur. Dus over een maand of zeven om precies te zijn op 1 juni 2018 - is ons land een nieuwe en heel bijzondere golfbaan rijker: The Links Valley.

The Links Valley op Landgoed Ullerberg in de gemeente Ermelo is namelijk de eerste 9-holes golfbaan in Europa die twee kanten op gespeeld kan worden. Het is een door de hoogteverschillen van soms meer dan twintig meter on-Nederlandse baan geworden. De golfbaan ligt op een gedeelte dat eerst een zandafgraving en later een stort was geweest. Het terrein van 26 hectare ligt miuujudden in een vliegdennenbos.

Frank Pont

Golfbaanarchitect Frank Pont werd al in 2004 benaderd door de familie Waller, eigenaar van de Ullerberg. Ze wilden op hun bijna honderd jaar oude landgoed op de Veluwe een nieuwe golfbaan. Of beter gezegd ng een golfbaan, want op het landgoed wordt al sinds begin van de vorige eeuw golf gespeeld op een 9-holes baan met fairways van kort geschoren heide en greens en tees met elektrische lijnen eromheen om de wilde zwijnen weg te houden.

Zonder tegenslagen gaat The Links Valley volgend jaar op 1 juni open. (Copyright, The Links Valley.)

Het kostte daarna bijna vijftien jaar om toestemming te krijgen. Begin dit jaar is begonnen met de aanleg. Pont omschrijft The Links Valley als een mix van bekende banen zoals Utrechtse Golf Club De Pan, Rosendaelsche Golfcluben Walton Heath Golf Club.
Omdat het terrein te klein was voor 18-holes werd al vroeg in het proces besloten een 9-holes baan te bouwen. Tijdens het ontwerpproces las Pont toevallig weer het boek 'The architectural side of golf' van de bekende golfbaanarchitect Tom Simpson. De ontwerper van onder andere Golf de Morfontaine nabij Parijs - de onomstreden nr.1 golfbaan in Europa - staat bekend om zijn gedurfde ontwerpen. In dat boek legt Simpson uit dat het een slim idee is om een 3-6-9-holes baan omkeerbaar te maken. Zo is er meer variatie in hoe de wind invloed heeft op het spel en je krijgt in feite twee golfbanen in plaats van n. Na het lezen van deze passage was Pont om. Hij ging aan de slag met een omkeerbare baan op de 'Uller'.

Lidmaatschap

Als alles volgens planning verloopt gaat The Links Valley op 1 juni volgend jaar open. Het is mogelijk nu al lid te worden van de club. Voor 2018 kost het lidmaatschap 500 euro (spelen vanaf 1 juni) en voor 2019 899 euro. Voor 2018 en 2019 geldt een actieprijs van 1.250 euro. Greenfee voor 9 holes is 35 euro en voor 18 holes 55 euro.

Foto:
Zonder tegenslagen gaat The Links Valley volgend jaar op 1 juni open.