Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Golfcruises langs Ierse en Schotse golfbanen


De One Ocean Expedition (OOE) breidt dit jaar haar programma uit met cruises naar Ierland en Schotland, waar naast golf ook whisky (whiskey in Ierland) en historie op het programma staan.


Meer dan een dozijn van de 100 mooiste golfbanen in de wereld liggen in Ierland en Schotland en er is eigenlijk geen betere manier om die banen, waaronder sommige wereldvermaarde linkscourses, aan boord van OOE's nieuwste schip - de RCGS Resolute aan te doen.

Foto:: Royal County Down is door Golf Digest uitgeroepen tot de mooiste baan van de wereld

Dublin

Op 5 juni vaart de Resolute vanuit de haven van het prachtige en historische Dublin uit. De achtdaagse Schotland & Ierland Experience voert eerst naar het noorden langs de ruige Ierse kust. Het anker wordt vervolgens uitgegooid voor de eerste en enige stop in Noord-Ierland om aldaar de Royal County Down, door Golf Digest uitgeroepen tot de mooiste golfbaan van de wereld (!), te gaan spelen. Golfers zullen daar net zoveel betoverd als uitgedaagd worden door de adembenemende omgeving tussen Dundrum baai en de Mourne bergen. De fairways worden omgeven door paarse heide en goudgele gaspeldoorn en de snelle en moeilijke greens van de door viervoudig British Open winnaar Old Tom Morris ontworpen baan, zijn een test voor iedereen. Niet golfers komen ook aan hun trekken. Zij kunnen bijvoorbeeld het bijzondere Ierse kustplaatsje Newcastle bezoeken, met de fiets de omgeving ontdekken, een wandeling door het Forest Park maken of een middagthee drinken in het prachtige Enniskeen Country House.

Kintyre

De eerste Schotse golfbaan waar tijdens deze reis op gespeeld wordt, is Machrihanish of Machrihanis Dunes op het Kintyre schiereiland. Beide gebouwd op een plek met speciaal wetenschappelijk belang, beschermd door de Schotse overheid. Machrihanis is een van de meest natuurlijke golfbanen in de wereld met glooiende greens en gemaaide, maar niet gemanicuurde fairways, boven uw hoofd vliegende meeuwen en een boeiend uitzicht op de eilanden Islay, Jura en Gigha. Op een heldere dag ziet u zelfs Noord-Ierland. Zwarte schapen houden het gras op de Machrihanis Dunes kort. Deze baan werd pas in 2009 geopend, 130 jaar nadat zijn vooraanstaande buur door Old Tom Morris werd uitgebreid tot 18 holes. Op Dunes bevindt zich ook en spa, waar de vermoeide spieren even wat rust kunnen krijgen.

South Uist

Vervolgens loopt de vaarroute verder naar het noorden, naar South Uist, een van de schitterende eilanden van de Schotse Buiten Hybriden, bijzondere door kristalhelder water, witte zandstranden, mysterieuze 'Standing Stones' en oude archeologische locaties zoals Cladh Hallan Roundhouses en de runes van Ormacleit Castle. Hier bevindt zich de Askernisch Golf Club, een andere 19-eeuwse creatie van Old Tom Morris. De baan is onlangs helemaal gerenoveerd, nadat hij bijna honderd jaar verwaarloosd was.

Orkney

De volgende stop is op de Orkney eilanden, waar u het prachtige kustplaatsje Kirkwall kunt bezoeken, met zijn lokale ambachtswinkels, kunstgaleries en de St. Magnus kathedraal, gebouwd toen de Vikingen het gebied nog overheersten. Ook staat een proeverij en een bezoek aan de Highland Park destilleerderij op het programma. Daarna wordt koers gezet richting Inverness, waar de gasten kunnen kiezen om te gaan spelen op n van de twee Top-100 banen: Royal Dornoch of Castle Stuart, of een bezoek brengen aan het beroemde slagveld van Culloden Moor, waar de Jakobieten in 1745 hun laatste slag voerden.

Edinburgh

Aberdeen is de een na laatste stop en daar kan gespeeld worden op of Cruden Bay - ook al een baan van Old Tom Morris - of Royal Aberdeen geopend in 1780 en daarmee de op zes na oudste golfbaan van de wereld.
Het eindpunt van de reis is Edinburgh. Daar bestaat de mogelijk om op de Old Course van St. Andrews te spelen. Wilt u langer in de Schotse hoofdstad verblijven (zeker de moeite waard!) dan is dat een optie.

Prijzen voor deze achtdaagse cruise beginnen bij 4.395 dollar (huidige koers ongeveer 3.540 euro) per persoon op basis drie personen en 5.395 dollar (ong. 4.350 euro) op basis van twee personen.

Link:
One Ocean Expeditions
Royal County Down
Machrihanis Golf Club
Machrihanis Dunes Golf Club
Castle Stuart Golf Links
Royal Dornoch
Cruden Bay Golf Club
Royal Aberdeen Golf Club
Askernish Golf Club
St Andrews Old Course