Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Santo da Serra, schoonheid van Madeira


Stoom kwam uit de oren van Hennie Otto nadat hij in een play-off van het zestiende Madeira Islands Open verloor van de Schot Alastair Forsyth. Het was dan ook een bittere pil voor de Zuid-Afrikaan die met drie rondjes 67 op rij fier aan de leiding van het klassement had gestaan. Zijn genegenheid voor de golfcourse van Santo da Serra veranderde op de laatste dag in toorn. Forsyth achterhaalde hem en putte raak voor zijn tweede triomf op de Europese Tour na het Open van Maleisië in 2002.


Beide kemphanen konden op de laatste speeldag door regen en mist nauwelijks genieten van de hoog gelegen golfcourse Santo da Serra, die door zijn panoramische lay-out een schoonheid is. De parel van Madeira heeft -zeker in het voorjaar als de Europese Tour er met 150 spelers neerstrijkt - meer dan eens te kampen met wisselende weersomstandigheden. Wolken kunnen blijven hangen, de zon verstoppen en mistdekens leggen en regen uitsproeien over de fairways en de greens.

Argeloos spel afgestraft


Santo da Serra behoort terecht tot de top-100 golfbanen van Europa. Amateurs en ook professionals hebben een hele kluif aan de achttien holes waar het Open op wordt gespeeld. Overal schuilen verrassingen voor de spelers, aangename maar ook onaangename. Ook door de grain (greengrass dat richting zee groeit) is een foutje zo gemaakt en staat er een slag meer op de scorekaart. De golfer die met enige argeloosheid tewerk gaat, wordt genadeloos afgestraft.
Wie er gaat spelen, kan het best eerst de negen holes aan de achterkant van het op de bergtop gelegen clubhuis als oefening gebruiken. De dag is er dan mooi helemaal mee gevuld. Enige reistijd dient namelijk eveneens ingecalculeerd te worden, Santo da Serra ligt namelijk een half uurtje rijden van Madeira's hoofdstad Funchal af.

Robert Trent Jones sr


Santo da Serra, is een ontwerp van de architect Robert Trent Jones Sr. In 1991 maakte hij van de negen holes uit 1937 de geroemde topbaan. Deze is totaal anders dan Madeira's andere parels: Palheiro in de bossen (ontwerp van Cabell Robinson) of Porto Santo (Seve Ballesteros). De laatste ligt op het nabij gelegen gelijknamige eilandje dat per boot in twee uur en helikopter in een half uur bereikbaar is. Alle drie bezitten een eigen karakter. De Engelsman Nick Faldo werkt overigens aan Madeira's vierde golfbaan, te openen in 2010.

Packages


Eén keer spelen op Santo da Serra is aan de dure kant € 85 voor achttien holes en € 105 voor 27. Wie echter vier keer gaat spelen midweeks betaalt echter maar voor twee keer en wie een hele week de clubs swingt, is met € 275 klaar.
In combinatie met aantrekkelijke hotels biedt Golftime Travel alle drie de golfbanen van Madeira aan. De shortbreaks (4 dagen, 3 nachten, 2 greenfee's) kosten vanaf € 795 pp. Weekpackages vanaf € 1099 pp. Meer informatie op: Golftime Travel.nl.

Meer informatie over golfbanen van Madeira vindt u op:
onze website
en op:
Madeira Island Golf.