Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Golfbaan Rosmalen krijgt nieuwe 9-holes baan


Op een deel van het terrein van het voormalige psychiatrische ziekenhuis op Landgoed Coudewater in Rosmalen wordt een nieuwe 9-holes golfbaan gerealiseerd. Het betreft een nieuwe baan voor Golfclub Rosmalen die nu elders op het landgoed op een kleine golfbaan speelt. De ontwerper van de golfbaan is Michiel van der Vaart van Jol Golf Design.


“De golfclub heeft de afgelopen jaren veel tijd en energie gestopt in het het project”, vertelt Van der Vaart. “Ik volgde de ontwikkelingen en zag op het internet een ruw ontwerp. Toen heb ik contact opgenomen, ik wilde de club helpen om er een mooie golfbaan van te maken.”

Op een deel van het terrein van het voormalige psychiatrische ziekenhuis op Landgoed Coudewater in Rosmalen wordt een nieuwe 9-holes golfbaan gerealiseerd

Veel wensen en eisen

Michiel Van der Vaart (1971) kent de locatie van de nieuwe golfbaan goed. “Ik ben geboren en getogen in Vught . Als kind heb ik met mijn vader veel gewandeld in de omgeving van Coudewater en in het bijzonder op het Landgoed De Wamberg”, aldus de golfbaanarchitect, die naam maakte met golfbanen als Golfbaan Stippelberg in Bakel en De Kroonprins Vianen. Voor hem is de nieuwe baan van Golfclub Rosmalen een grote uitdaging. “Het ontwerpen van een golfbaan op deze plek was beslist niet makkelijk. Heel veel wensen en eisen moesten in acht genomen worden, met name op het gebied van natuurbehoud en -ontwikkeling. Het gebied moet namelijk ook geschikt gemaakt worden als leefgebied voor de das. Daar slagen we in. We voegen zelfs natuur toe en we versterken het historische kampenlandschap, kavels die gescheiden worden door hakhoutwallen.”

Aandacht voor natuur en landschap

Dan waren er ook nog wensen van de golfclub; onder meer dat de baan lang genoeg wordt zodat de vereniging in de toekomst kan meedoen aan de nationale competitie voor golfclubs met A-status. Ook die wens gaat in vervulling. Van der Vaart: “Ondanks een bescheiden hoeveelheid grondverzet zal er een spannende golfbaan ontstaan met veel ruimte voor natuur en subtiele hoogteverschillen die passen in het landschap. Het doel is dat de golfbaan voor leden en gasten elke keer weer uitdagend is. Er is een haalbare par 4 maar ook een par 5 met een eilandgreen.

Prachtige volwassen bomen

De golfbaan zal na de ingebruikname ogen alsof hij er al jaren ligt. “Op het terrein staan al enkele prachtige volwassen bomen en bomenlanen die dadelijk een dominante rol gaan spelen tijdens een rondje golf. De ontwikkeling van woonerven aan de randen van de golfbaan zal het project op een mooie wijze complementeren.”
Golfclub Rosmalen speelt nu op een par-60 baan met drie par-4 holes en vijf par-3 holes. De par van de nieuwe baan wordt 70 en de totale oppervlakte van het nieuwe onderkomen is drie keer zo groot als de huidige locatie.

Naar verwachting kan al in 2020 een eerste bal geslagen worden op de nieuwe golfbaan.

Meer informatie op: www.golfclubrosmalen.nl