Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Op ontdekkingsreis door nieuwe golflanden


In de communistische Sovjet Unie, waar Estland en Letland tot 1990 deel van uitmaakten, stond de golfsport te boek als “bourgeois” en was daarom verboden. Na dit tijdperk hebben de inwoners een sprint gemaakt om hun maatschappij om te vormen, te moderniseren en tenslotte in 2004 te laten toetreden tot de Europese Unie. Bij deze ontwikkeling hoort ook de introductie van de golfsport. Nieuwsgierig naar de stand van zaken bezochten wij wat golfbanen in beide landen.In Estland en Letland is golf nog een jonge opkomende sport met een nog overzienbaar aantal spelers. Deze harde kern is erg enthousiast en een fikse groei in de naaste toekomst is daarom wel zeker. Estland telt nu 6 (complete 9 of 18 holes) banen en Letland 3 Wij bezochten in beide landen 3 banen en zijn daar in het algemeen goed over te spreken.

Otepää Golf Club


Otepaa Ruim 200 km ten zuiden van Tallinn in de buurt van het idyllische universiteitsstadje Tartu ligt in een wat heuvelachtig gebied deze prachtige jonge en ruim opgezette golfbaan. Tussen de verschillende holes regelmatig worden behoorlijke wandelingen door geaccidenteerd terrein gemaakt. Een buggy is eigenlijk onmisbaar. De holes zijn prachtig ingepast in de natuurlijke omgeving en bij iedere hole wordt de golfer geattendeerd op bijzonderheden in het landschap. Een ronde op deze baan geeft het gevoel naast ook een instructieve natuurwandeling te hebben gemaakt. Na het golfen is er in het futuristische clubhuis ook gelegenheid van de sauna gebruik te maken.

Estonian Golf & Country Club Manniva


Clubhuis Estse Golf Club Een professionele baan die aan alle eisen voldoet en riant aan zee is gelegen. De website van deze baan biedt de mogelijkheid een beschrijving van de holes (met filmpje) te downloaden op de mobiele telefoon zodat men, ook door de baan, volledig geïnformeerd is. Omdat de 18-holes Seacourse tijdens ons bezoek in gebruik was voor het Open Estonian Amateur Championship Tournament, speelden wij op de 9-holes Stone Course. In het open veld is de wind merkbaar aanwezig. De golfbaan is van een kwalitatief hoogstaand niveau! De Seacourse speelden we weliswaar niet, maar de commentaren van diverse doorgewinterde amateurs uit onder andere Engeland logen er niet om: “Een prachtbaan, goed te doen voor een hoge handicapper en tegelijk een lastige uitdaging voor de single digit-spelers.” Het clubhuis (karakteristiek, maar doet wel wat zakelijk aan)steekt markant boven het vlakke landschap uit. Het is van alle gemakken voorzien maar niet echt sfeervol. Dat hoeft ook niet want na het spelen en een biertje op de club zit u in ongeveer 20 minuten midden in Tallinn en daar is over sfeer niet te klagen.

Tallinn Golf Club Niitvälja


Deze club ligt ongeveer 30 km ten zuidwesten van Tallinn en is trots de oudste 18-holes baan van Estland te zijn. Eindelijk toch een baan in Estland met enige geschiedenis. Te zien is nog hoe men oorspronkelijk als clubhuis een oude schuur gebruikte. Nu is ook op deze club een nieuw clubhuis verrezen. De baan is interessant en afwisselend. Er is sprake van beperkte hoogteverschillen, er is het nodige water in de vorm van diverse vijvers en de rough is zodanig gemaaid dat het mogelijk is een scheefgespeelde bal terug te vinden en te spelen. Is er dan niets op deze baan aan te merken? Wellicht voor spelers die absolute rust voor hun concentratie behoeven: Aan één kant loopt langs de baan de spoorlijn waarlangs een boemeltje voorbijrolt en heel soms (we hebben het twee keer beleefd) een klein goederentreintje. Mede gelet op de leeftijd van het boemeltje: Nog iets van nostalgie op deze mooie baan!
Na de ronde is het goed toeven in het ruim bemeten clubhuis waar bij ons de vraag opkwam of het niet erg begrotelijk was dit pand ’s winters warm te stoken. Verrassend was het antwoord: Dit pand is niet zo gebouwd dat het warmgestookt kan worden! Als het te koud wordt (buiten het seizoen) gaan we weer terug naar onze oude schuur!

Letland


Letland Ozo In Letland begonnen we op de Ozo Golf Club. Deze baan ligt aan een groot meer aan de rand van Riga. De entree, tegenover een industriecomplex, is niet erg aantrekkelijk. Eenmaal op de golfclub en door de baan heeft men daar echter geen hinder meer van. De golfbaan loopt na de eerste drie holes verrassend door een bos om daar bij hole 7 aan de rand van het meer weer uit te komen. De baan kent naast het meer nog diverse waterhindernissen en als je bal eenmaal in de rough komt te liggen, vind je die nagenoeg niet meer terug.

Saliena Golf


Dit betreft een nieuwe 18-holes polderbaan en een 9-holes par 3 golfbaan. De wind kan zich op deze baan helemaal uitleven en deed dat ook tijdens ons bezoek. De vlakheid van de baan en het nog ontbreken van enige volwassen begroeiing maken hem erg onoverzichtelijk. Deze baan moet in diverse opzichten nog groeien voordat hij echt kan worden aanbevolen. Ook over het clubhuis kunnen we kort zijn: Dat is er nog niet! Het kantoortje van de beheerder is gehuisvest in een porto-cabin en een flesje prik wordt genuttigd in een tent!

Viesturi Golf


Letland Viestun Onze meest sfeervolle ervaring hadden we in Letland op deze golfclub zo’n 20 km buiten Riga midden in de bossen. Nu is het slechts een 9-holes baan. De ligging, tussen diverse woudreuzen, is sprookjesachtig. De fairways zijn prettig breed en de rough is begaanbaar. Sinds twee jaar is de club in handen van een vermogende investeerder die kennelijk ook de betovering van deze golfbaan heeft gezien. Hij besloot hier een golffeest van te maken. In voorbereiding zijn nu 18 nieuwe holes en intussen is het clubhuis onder handen genomen. Dit in Scandinavische stijl opgetrokken paleisje is werkelijk van alle gemakken voorzien. Deze golfclub heeft echt sfeer. De manager, Sandra Opite, blijkt een prima gastvrouw en we ondervonden dat de club diverse leden heeft die er een genoegen instellen het bezoekers in de baan en/of aan tafel naar de zin te maken.

Na het golfen


In feite zijn Estland en Letland relatief kleine en dunbevolkte staten. Men kan er kilometers reizen zonder enige verkeersdrukte. Beide landen bestaat voor tweederde uit bossen. Deze vormen een onafzienbaar decor als men erdoor trekt. Meestal betreft het hier gemengde bossen van dennen- en berkenbomen met dicht struikgewas daaronder: een typisch Baltisch oerwoud. De spaarzame dorpjes die men langs de weg treft zijn agrarisch van karakter. De bebouwing ervan bestaat uit een mengeling van Duits aandoende vakwerkhuizen, (ruw-)houten bouwsels in Scandinavische stijl en hier en daar een meestal verveloos drie of vier verdiepingen hoog woongebouw van typisch communistische origine. Engels of Duits wordt er niet gesproken en daar de talen ter plaatse onbegrijpelijk zijn voor bezoekers, is het lastig om contact met de mensen te maken.

Pittoresk


Tallinn, de hoofdstad van Estland, is een voormalige Hanzestad met een rijke historie herkenbaar aan de vele kerken (met pittoreske torens) en koopmanshuizen. Het loont zeker de moeite hier de diensten van een plaatselijke gids te benutten om de nodige bijzonderheden van deze nog steeds geheel ommuurde (binnen-) stad te ontdekken. Tallinn is goed op buitenlandse bezoekers ingesteld. Velen in Tallinn, en zeker de jeugdige inwoners, stellen het op prijs je (in het Engels) op weg te helpen en te informeren. De stad kent een ruime sortering herbergen en restaurants die naar onze maatstaven heel betaalbaar zijn.

Stormachtige ontwikkeling


Letland Riga Riga, de hoofdstad van Letland en ook een voormalige Hanzestad, is een behoorlijke slag groter dan Tallinn en voor Baltische begrippen zeker een metropool te noemen. Meer nog dan in Tallinn is zichtbaar welke stormachtige economische ontwikkeling hier plaatsvindt. De monumentale oude stad is een trekpleister van de eerste orde. Alles is hier gerestaureerd of zelfs in oorspronkelijke stijl geheel herbouwd. Buiten het oude centrum, dat voor normaal autoverkeer is afgesloten, bevinden zich andere delen van de stad die vanwege de indrukwekkende architectuur de moeite van het bezoeken meer dan waard zijn. Riga is vooral vermaard om de vele panden in Art Nouveau en Jugendstil. Verder zijn in en aan de rand van de stad inmiddels hypermoderne bedrijfspanden gebouwd die samen met de uiteraard nog bestaande bebouwing uit de communistische tijd een merkwaardige mengelmoes vormen. Al met al is dit een dynamische stad waar veel te zien en te genieten valt. Een heuse ontdekking voor ieder die nieuwsgierig is naar de ontwikkelingen in de “nieuwe” lidstaten.


Reiswijzer:


Estland:
Algemene informatie: Estonian Tourist Board
Vluchten naar Tallinn (vanaf Brussel): Estonian Air
Accommodaties:
Ülemiste Hotel
Laulasma Spa Hotel
Letland:
Algemene informatie: Latvian Tourism
Vluchten naar Riga (vanaf Brussel): Air Baltic
Accommodatie Riga: Europa Royale Hotel