Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Curaçao ook aantrekkelijk voor golfers


De Old Quarry Golf Course is april 2010 in gebruik genomen. (LG)

Curaçao stond tot voor kort niet echt bekend als een golfbestemming. Het eiland had slechts één volwaardige 18-holes golfbaan, Blue Bay Curaçao Golf, en een eenvoudige 9-holes baan. Met de komst van de nieuwe golfbaan The Old Quarry Golf Course heeft het eiland er echter een top golfbaan bij gekregen en is Curaçao inmiddels ook aantrekkelijk geworden voor golfers die meer willen spelen tijdens hun vakantie.De Old Quarry Golf Course is april 2010 in gebruik genomen. De baan is onderdeel van het nieuwe 5-sterren hotel van Hyatt. De golfbaan is een ontwerp van de golfbaanarchitect Pete Dye die met deze baan een typische Dye baan heeft aangelegd. Zijn banen kenmerken zich door een zekere spanning, uitdaging, en afwisseling. Op het oog lijkt het of Dye gewoon op een grote lap grond wat gras heeft gepand, maar al golfend kom je tot de ontdekking dat een Dye-golfbaan veel meer is dan alleen wat vierkante meters gras.

Interessant voor golfers van elk niveau


In tegenstelling tot veel van zijn golfbanen is Old Quarry echter, zeker als je van de fronttees speelt, niet vreselijk moeilijk. Van headpro Oliver Riding begrijpen we dat dat ook de bedoeling is. Hij vertelt ons dat de baan toegankelijk moet zijn voor de gemiddelde golfer die op zijn of haar vakantie een leuke golfdag wil hebben. Overigens betekent dat niet dat de baan een makkie is. Door de ondulatie in de baan zijn de bounches soms fantastisch en kom je precies op de goede plek voor je shot naar de green. Maar net zo makkelijk verdwijnt de bal in ondoordringbare bosschages en moet je een paar goede herstelslagen in huis hebben om je uit de rotzooi te redden.De Old Quarry Golf Course Op Curaçao. Op nagenoeg alle holes is de zee of de baai Spaanse Water zichtbaar. Enkele holes lopen vlak langs het jachthaventje van het resort Santa Barbara. <br />
En juist dat laatste is wat de hogere handicapper vaak ontbeert en het maakt de baan dan toch weer lastig. Voor de betere golfer, die wat meer spanning zoekt, is de baan ook aantrekkelijk. Er zijn diverse afslagplaatsen, waardoor lengte in het spel kan worden gebracht. Vanaf de backtees meet de baan 6546 meter, vanaf middletees 6189 meter en vanaf de zogenaamde Tips 6970 meter.

Golfen met beleid


De baan ligt er, als wij ‘m spelen, uitstekend bij. Niet verwonderlijk natuurlijk voor zo’n nieuwe baan. De greens zijn redelijk snel. De eerste holes lopen langs de zee en vandaar wordt landinwaarts gespeeld. Op nagenoeg alle holes is de zee of de baai Spaanse Water zichtbaar. Enkele holes lopen vlak langs het jachthaventje van het resort Santa Barbara.
Er zijn op de Old Quarry nogal wat greens die hoger gelegen zijn. Dat vergt beleid bij het aanspelen van de greens. Te zacht en je bal rolt weer vele meters terug op de fairway. Te hard en de bal rolt over de greens en je beland achter in rotzooi of ander ongemak.

Top restaurant


Het clubhuis van The Old Quarry Golf Course is schitterend. De koloniale stijl van het nieuwe Hyatt Hotel zet zich ook voort in het clubhuis. De lunch- en dinerkaart zien er goed uit en het eten is voortreffelijk. De prijzen liggen wel boven het gemiddelde wat je elders op het eiland kwijt bent. Daar staat tegenover dat vooral het diner allure heeft. Ook als je niet golft is het clubhuis de moeite waard om je diner te reserveren.

De kosten voor het spelen op The Old Quarry zijn pittig. Voor toeristen geldt een greenfee van US$ 150 als ze voor 14.00 uur starten en $85 erna. Dat is inclusief buggie. Voor hotelgasten van The Hyatt ligt de prijs lager US$ 125 bij een start voor 14.00 uur en $ 85 erna.

Blue Bay Curaçao Golf


Blue Bay Golf Curaçao is zonder meer uitdagend. Hole 5 (par 3) is de signature hole waarbij je over het water naar beneden naar de green moet spelen. Een goede inschatting van je ijzer is hier cruciaal. Omdat de green beneden je ligt ben je gauw geneigd een iets korter ijzer te nemen, maar pas op: te kort betekent hier dat je bal of tussen de rotsen of in het water ligt.<br />
De andere golfbaan van het eiland, Blue Bay Curaçao Golf, dateert uit 1998 en is onderdeel van het Blue Bay Resort. De 18-holes baan heeft de laatste tijd te lijden gehad van de droogte waardoor er de nodige kale plekken op de fairways zijn. De komende tijd wordt echter flink geïnvesteerd om de baan weer op een hoger plan te brengen. Zo wordt er een ontziltingsinstallatie aangelegd.
Ondanks de kale plekken is de baan wel te spelen. De baan is zonder meer uitdagend. Hole 5 (par 3) is de signature hole waarbij je over het water naar beneden naar de green moet spelen. Een goede inschatting van je ijzer is hier cruciaal. Omdat de green beneden je ligt ben je gauw geneigd een iets korter ijzer te nemen, maar pas op: te kort betekent hier dat je bal of tussen de rotsen of in het water ligt.

Zeker geen makkie


De golfbaan is uitdagend en zeker niet makkelijk. Er zitten een paar lastige holes bij. Op de baan is ook het nodige water in het spel. Water waar je zo maar een paar flamengo’s tegen kan komen. De laatste holes lopen langs zee en zijn mooi om te spelen.
Op Blue Bay Golf Curaçao zitten een paar lastige holes bij. Op de baan is ook het nodige water in het spel. Water waar je zo maar een paar flamengo’s tegen kan komen. De laatste holes lopen langs zee en zijn mooi om te spelen. <br />
Het clubhuis van Blue Bay is gemoedelijk en gezellig. Ook is er bij de golfbaan een uitstekende proshop aanwezig. De golfbaan heeft aantrekkelijke arrangementen voor vakantiegangers die in het hotel verblijven (7 overnachtingen: gratis golfen) en er zijn diverse mogelijkheden voor intensieve golfcursussen.

De greenfee’s voor Blue Bay liggen in het hoogseizoen (18dec. 2010 t/m 14 april 2011) op US$ 105 als voor 12.00 uur wordt gestart en $85 als later wordt gestart. In het laagseizoen zijn de prijzen respectievelijk $ 90 en $ 70.
Blue Bay Curaçao Golf investeert momenteel veel in het renoveren en upgraden van de golfbaan. De verwachting is dat na het voltooien daarvan, de baan een goede tegenhanger van The Old Quarry Golf Course zal zijn.

Informatie over de golfbanen op Curaçao vind je op www.golfreiswijzer.nl