Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Nagolfse activiteiten Curaçao


Een rondwandeling door Willemstad Curaçao brengt u langs de historische plekken, maar ook langs de typisch Antilliaanse markten, waarbij u niet gek moet opkijken als u aan de ene stand een man vis ziet schoonmaken en een stalletje verderop de pedicure de voeten van een Antilliaanse vrouw onder handen neemt.<br />

Behalve golfen is er op Curaçao nog meer te doen. Naast een luie stranddag, zijn er veel mogelijkheden voor actie. Surfen, zeilen, duiken, wandelen en het is ook mogelijk om de Christoffel Berg te beklimmen.Voor wie het eiland voor het eerst bezoekt, is het sowieso een must om Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, te bezoeken. Een rondwandeling door de stad brengt u langs de historische plekken, maar ook langs de typisch Antilliaanse markten, waarbij u niet gek moet opkijken als u aan de ene stand een man vis ziet schoonmaken en een stalletje verderop de pedicure de voeten van een Antilliaanse vrouw onder handen neemt.
Willemstad heeft zo’n 135.000 inwoners en is verdeeld in de delen, Punda en Otrobanda. Punda is het oudste deel, met veel historische gebouwen. De foto’s van de kleurrijke Handelskade die in Punda aan de St. Annabaai ligt, zijn het handelsmerk van Curaçao geworden. Otrobanda dat letterlijk ‘de andere kant’ betekent, ligt aan de andere kant van de St. Annabaai.

De foto’s van de kleurrijke Handelskade die in Punda aan de St. Annabaai ligt, zijn het handelsmerk van Curaçao geworden. Otrobanda dat letterlijk ‘de andere kant’ betekent, ligt aan de andere kant van de St. Annabaai. Vroeger werd Otrobanda, met name door de wijk Kurá Hulanda gedeeltelijk als een ‘no-go area’ beschouwd. Sinds deze bouwvallige krottenwijk is getransformeerd tot een mooi historisch district, kan je in dit deel van Willemstad weer probleemloos rondwandelen.<br />

Vroeger werd Otrobanda, met name door de wijk Kurá Hulanda gedeeltelijk als een ‘no-go area’ beschouwd. Sinds deze bouwvallige krottenwijk is getransformeerd tot een mooi historisch district, kan je in dit deel van Willemstad weer probleemloos rondwandelen.

Kleurrijke huizen


Er gaat een verhaal dat de bonte kleuren van de gebouwen in Willemstad op Curaçao te danken zijn aan een van de eerste Nederlandse gouverneurs. Hij verbood de huiseigenaren hun huizen wit te kalken omdat de weerkaatsing van het zonlicht op de gevels tot hoofdpijn zou leiden en mogelijk oogontstekingen en blindheid tot gevolg kon hebben. Het historische centrum van Willemstad is in 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.<br />
<br />
Wij ervaren de rondwandeling door de twee delen van de stad als een tocht door de koloniale geschiedenis van het eiland. Veel gebouwen hebben een Nederlandse geschiedenis en de gevels van veel gebouwen hebben een Amsterdamse uitstraling. Dat geldt ook voor de Synagoge Mikve Israel-Emanuel uit 1732, de oudste synagoge van het westelijk halfrond. Alleen de kleurstelling is uitbundiger dan wij gewend zijn. Er gaat een verhaal dat de bonte kleuren van de gebouwen op Curaçao te danken zijn aan een van de eerste Nederlandse gouverneurs. Hij verbood de huiseigenaren hun huizen wit te kalken omdat de weerkaatsing van het zonlicht op de gevels tot hoofdpijn zou leiden en mogelijk oogontstekingen en blindheid tot gevolg kon hebben. Het historische centrum van Willemstad is in 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.

Christoffel National Park


Voor natuurliefhebbers is de Westpunt van Curaçao een aanbeveling. Het is daar, in Christoffel National Park, mogelijk de Christoffel Berg te beklimmen. Iets meer dan 370 meter hoog. Het is een wandeling van een uur om bovenaan te komen. ’t Lijkt een makkie, maar met name het laatste stuk is een hele klauterpartij. Alle inspanningen worden echter beloond want het uitzicht over Curaçao is adembenemend. <br />
Nog niet genoeg actie tijdens het golf? Voor natuurliefhebbers is de Westpunt een aanbeveling. Het is daar, in Christoffel National Park, mogelijk de Christoffel Berg te beklimmen. Iets meer dan 370 meter hoog. Het is een wandeling van een uur om bovenaan te komen. ’t Lijkt een makkie, maar met name het laatste stuk is een hele klauterpartij. Alle inspanningen worden echter beloond want het uitzicht over Curaçao is adembenemend.
Natuurliefhebbers kunnen in het park hun hart ophalen aan de lokale vogels en planten, waaronder soorten die elders op het eiland niet voorkomen. Bijvoorbeeld wilde orchideeën en de Palabrua, de zeldzame schuuruil, het witstaart hert en nog veel meer. In het park zijn diverse wandelroutes uitgezet.
Informatie over het park op: www.christoffelpark.org/

Op Curacao-actief.nl zijn zo’n 17 wandelroutes over het eiland beschreven.

Duiken, zeilen en surfen


Curaçao heeft enorm veel baaitjes waar het heerlijk zeilen en surfen is. Surfen kan bij het enthousiaste Nederlandse/Antilliaanse koppel van www.WindsurfingCuracao.com. Curaçao heeft enorm veel baaitjes waar het heerlijk zeilen en surfen is. Surfen kan bij het enthousiaste Nederlandse/Antilliaanse koppel van Windsurfing Curacao. U kunt daar surfplanken huren, maar ook les krijgen. De surfschool heeft veel ervaring in het geven van surfles aan kinderen.
Het is opvallend hoeveel Nederlanders een toeristisch bedrijfje op Curaçao hebben opgezet. Zo ook het bedrijf Pro Sail. Bij deze Nederlanders kunt u zeilboten huren in alle soorten en maten. Het is ook mogelijk zeillessen te krijgen. ProSail heeft ook sloepen te huur waar u met een klein gezelschap op het Spaanse Water kunt dobberen.
Meer informatie is te vinden op: www.ProSailCuraçao.com

De beste duikspots zijn te vinden op de website van het
Verkeerbureau van CuraçaoMarkante vrouw


Dinah Veeris is een van de bekendste bewoners van Curaçao. Geen reisprogramma dat niet bij haar is langs geweest. De naam ‘kruidenvrouwtje’ die aan haar kleeft, doet deze prachtvrouw te kort. Dinah Veeris is een inspirerende vrouw. Ooit lerares, werd ze op haar 45ste door haar moeder geïnspireerd om meer te weten te komen over de werking van de diverse kruiden en planten die op het eiland voorkomen. Een studie van vijf jaar bracht haar een enorme kennis over wat er op het eiland groeit en bloeit en de werking van al die planten en kruiden. <br />
Dinah Veeris is een van de bekendste bewoners van Curaçao. Geen reisprogramma dat niet bij haar is langs geweest. De naam ‘kruidenvrouwtje’ die aan haar kleeft, doet deze prachtvrouw te kort. Dinah Veeris is een inspirerende vrouw. Ooit lerares, werd ze op haar 45ste door haar moeder geïnspireerd om meer te weten te komen over de werking van de diverse kruiden en planten die op het eiland voorkomen. Een studie van vijf jaar bracht haar een enorme kennis over wat er op het eiland groeit en bloeit en de werking van al die planten en kruiden.
In een gesprek met haar blijkt dat Dinah Veeris zich zorgen maakt over de flora van Curaçao. “Steeds meer vindplaatsen van inheemse kruiden en planten dreigen verloren te gaan omdat de grond meer en meer in privébezit komt . De bewoners hebben geen flauw benul wat er in hun tuinen groeit en ze roeien zeldzame planten en kruiden uit als onkruid”, vertelt Dinah Veeris. Met haar kruidentuin Botanic and Historic Garden ‘Den Paradera’ hoopt ze inzicht te geven in welke inheemse planten en kruiden op het eiland aanwezig zijn. De tuin van Dinah Veeris is voor het publiek geopend van maandag tot zaterdag. Van 09.30 en 10.30 uur worden rondleidingen gehouden. Via de website kunnen groepsbezichtigingen worden aangevraagd.
Informatie is te vinden op: www.dinahveeris.com.