Terug naar de nieuwsbrief | www.golfreiswijzer.nl

Bundeling golfbanen aantrekkelijke formule


In de vorige nieuwsbrief publiceerden we het eerste deel van onze rondgang langs vele mooie Bretonse golfbanen. In dit nummer het tweede deel. Daarin aandacht voor Formule Golf, Dit is een onderneming die in Frankrijk 21 golfbanen exploiteert waarvan er 8 in Bretagne zijn gelegen.In feite pacht Formule Golf door middel van langjarige contracten golfbanen die veelal in handen van gemeentelijke en regionale overheden zijn. Voor de toerist-golfer is het om diverse redenen interessant om van de activiteiten van dit bedrijf en zijn banen op de hoogte te zijn. Door de bundeling van zoveel banen in één bedrijf kan professioneel management en onderhoud van de banen worden gegarandeerd. Het biedt de mogelijkheid om voor golfers aantrekkelijke aanbiedingen te doen om diverse banen te bespelen. Zo biedt Formule Golf o.m. de mogelijkheid om in het hoogseizoen twee of meer verschillende banen te bespelen voor 39€ per baan en buiten het hoogseizoen voor 29€ per baan. Zie voor deze en andere aanbiedingen www.formule-golf.com Van deze banen in Bretagne hebben we er diverse bezocht en zonder meer kunnen we stellen dat het zeer aantrekkelijke en soms zelfs topbanen betreft. Zo maakten we kennis met

Golf de l’Odet


Gelegen in de plaats Benodet temidden van de bossen pal ten zuiden van Quimper. Dit is een ruim opgezette parkbaan in een lichtglooiend landschap. Op diverse plaatsen worden de fairways begrensd om soms doorsneden door plassen en meertjes die het plaatje prachtig en het spel interessant maken. Een modern clubhuis en adequate oefenfaciliteiten maken Golf de l’Odet een complete golfbaan.klik hier voor de baangegevens.

Ploemeur Ocean


Een betrekkelijk jonge baan, direct gelegen aan de oceaan. In allerlei opzichten een onvervalste links-baan: altijd winderig (soms stormachtig), een weelderige ruige vegetatie, duinachtige glooiingen en bijna voortdurend weids uitzicht over baan en oceaan. Ook deze baan wordt professioneel gerund door, zoals vaker binnen de Formule Golf-organisatie, een voormalige pro. Deze manager,Pavel Jirsa, kijkt dankbaar terug op zijn carriere als playing pro maar heeft zich nu met hart en ziel op het managen van deze baan gestort. Hij is vastbesloten de snel woekerende vegetatie op zijn baan in te perken en eeuwenoude stenen wallen die het parcours doorkruisen in oude glorie te herstellen. Daarnaast zijn op zijn baan voormalige heiligdommen of begraafplaatsen ontdekt (we zijn hier in het land van de mysterieuze menhirs). Een gevorderde opgraving is te zien naast de fairway van hole 14. Het is voor hem een sport deze monumenten met plaatselijke archeologen verder bloot te leggen maar uiteraard zoveel mogelijk zonder de commerciele mogelijkheden van de baan te beperken. Zo kan er al spelend op deze baan een cultureel uitstapje worden gemaakt. Na deze sportieve en culturele evenementen bleek het heerlijk rusten in Hôtel Restaurant Les Rives du Ter*** in het dichtbij gelegen Armor Plage. Deze moderne herberg is ongeveer een jaar geleden geopend en ingericht in een minimalistische stijl. Het is werkelijk verrassend te zien hoe smaakvol dit kan uitpakken. Het exterieur en het interieur (inclusief de kamers) zijn een lust voor het oog. klik hier voor de baangegevens.

Golf de Baden


Gelegen in de plaats Baden en grenzend aan het meest westelijke deel van de golf van Morbihan. Deze baan heeft van alles wat: De eerste vijf holes zijn gelegen aan de zee, de volgende zes holes hebben een parkachtige karakteristiek en de laatste zeven holes zijn in de bossen gelegen. Deze baan is kennelijk voor de lokale bevolking ook heel interessant. Het is er meestal erg druk, maar via het reserveringssysteem is wel degelijk een plaatsje te bemachtigen.klik hier voor de baangegevens.


Golf de Saint-Laurant


In de bossen bij Auray is het grote complex van Golf de Saint-Laurant gelegen. Deze baan laat zich beschrijven als een statige klassieke parkbaan met allure. Het complex telt in totaal 27 holes. In het clubhuis bevindt zich op de eerste etage uitkijkend over de baan een uitstekend restaurant. Tijdens de lunch blijkt het (zeker niet kleine) restaurant overvol. We hebben er ook gegeten en begrijpen nu waarom het er zo druk is. Op het terrein bevindt zich ook een golf-hotel, een prima onderkomen voor degenen die geen tijd willen verliezen met verplaatsingen naar en van de baan. Voor de warme dagen is het goed te weten dat het hotel ook een heerlijk buitenzwembad kent en voor de regenachtige dagen is het hotel met een golfsimulator uitgerust. klik hier voor de baangegevens.

Pléneuf-Val André


In de publicaties van deze baan, gelegen nabij St Brieux aan de noordkust, worden superlatieven niet gemeden of met andere woorden men is bijna onbescheiden trots op de eigen baan. Zo’n houding maakt de bezoeker uiteraard extra kritisch maar wat waar is moet gezegd worden: Het is een fantstische baan. De baan is deels aan de kust gelegen. Het clubhuis is hooggelegen en biedt een prachtig uitzicht over de oceaan. Dat geldt ook voor 12 holes. Op een daarvan, hole 11 is men extra trots en weer met reden. Deze par 5 hole is in zijn geheel aan de kust gelegen. De witte afslag bevindt zich ongeveer vijftig meter boven de fairway (de andere tee-boxen zijn op iets lager gelegen plateaus gemaakt). Vanaf de afslag ziet men links het strand en de oceaan en daarnaast met een lichte krul de fairway met heel in de verte de vlag. Halverwege deze fairway is ook een kunstobject, een in het landschap geintegreerde zonnewijzer te vinden. En dat is niet het enige kunstobject: Bij andere holes zagen we virtuele walvisgeraamten, een verrassende uitbeelding van de sterrenbeelden met behulp van golfballetjes in een meertje en een hole versierd als tribale zone. Deze kunstuitingen maken de baan leuk maar eerst en vooral moet worden gezegd dat deze baan aan alle kwaliteitseisen voldoet. Een electrocart is hier zeker aan te bevelen temeer omdat deze carts hier zijn uitgerust met GPS waardoor gespeelde en te spelen afstand nauwkeurig zijn af te lezen. Zo kunnen daarin tenminste geen vergissingen worden gemaakt want er is nog voldoende andere uitdagingen in deze baan.
klik hier voor de baangegevens.